Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Brant nedförsbacke för svenskt bostadsbyggande

Publicerad: 1 oktober 2012, 14:38

Bostadsbyggandet rasar. Sedan alliansregeringen tillträdde på hösten 2006 har bostadsbyggandet minskat med nästan 74 procent. Sedan hösten 2010, då Stefan Attefall tillträdde som bostadsminister, är minskningen nästan 45 procent.


Det visar en sammanställning som Byggindustrin har gjort med hjälp av siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Raset i det svenska bostadsbyggandet blir dessutom allt brantare. Under hela perioden från hösten 2006 till våren 2012 har bostadsbyggandet minskat med 73,9 procent. Men om man bara ser till den nuvarande mandatperioden har minskningen varit nästan 44,5 procent.

Sedan 2006 har bara ett län i landet ökat bostadsbyggandet – Östergötland. Sedan 2010 visar bara sex av landets 25 län en ökning: Östergötland, Blekinge, Västmanland, Gävleborg, Västerbotten och Norrbotten. Inget av storstadslänen har ökat byggandet.

Stefan Attefall (KD) har nu suttit halva mandatperioden som bostadsminister. När han tillträdde på hösten 2010 sa han att hans mål var att öka bostadsbyggandet.

– Alla åtgärder som vi vidtar ska leda till ett långsiktigt högre bostadsbyggande. Det är min politiska ambition, sa Stefan Attefall i Byggindustrin 38/2010.

På regeringens hemsida återges ett utbrutet citat från en webbintervju med Stefan Attefall:”Vi har under alltför många år byggt alldeles för få bostäder i Sverige. Mitt jobb är att identifiera hinder och skapa förutsättningar för ett ökat bostadsbyggande.”

Sverige har länge intagit jumboplatsen i Norden när det gäller bostadsbyggande. I en analys från december 2011 konstaterar Boverket att under de tio åren fram till dess hade Finland och Norge påbörjat dubbelt så många bostäder per tusen invånare som Sverige. I Danmark påbörjades 60 procent fler bostäder än i Sverige.

Boverket konstaterar i sin analys att det svenska bostadsbyggandet minskade först i samband med att det statliga stödet togs bort. Under finanskrisen 2008–09 minskade bostadsbyggandet snabbt i hela Norden.

Sverige utmärkte sig som det enda landet i Norden som inte förde en aktiv stabiliseringspolitik för nybyggnad under finanskrisen. Efter många år med regleringar och subventioner har Sverige valt en väg där marknaden får mer spelrum.

I stort sett alla som deltar i bostadsdebatten är eniga om att Sverige måste öka bostadsbyggandet. Dagens låga bostadsbyggande hindrar människor från att ta anställningar och från att påbörja studier.

Konsekvenserna av det låga bostadsbyggandet är mycket tydliga i Stockholm. I somras skrev Stockholms handelskammare i en rapport att befolkningen i Stockholm växer snabbt samtidigt som bostadsbristen förvärras.

Enligt rapporten saknas det 110 000 bostäder i huvudstadsregionen. Under åren 2009–2011 fick Stockholms län drygt 110 000 nya invånare. Samtidigt byggdes det bara 22 200 bostäder samtidigt som 4 200 fritidshus omvandlades till permanentboenden.

I en tv-intervju inför valet 1966 fick dåvarande statsministern Tage Erlander (S) frågan vad han skulle ge för råd till ett ungt par som ville ha bostad i Stockholm. Tage Erlander svarade att paret skulle ställa sig i bostadskön. Svaret ansågs ha kostat socialdemokraterna många röster i valet.

Under de följande tio åren genomförde Sverige miljonprogrammet med ett massivt statligt stöd till bostadsbyggandet.

Nu är bostadsbyggandet åter en trång sektor i det svenska samhällsbygget. Hur ser lösningen ut den här gången?

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.