Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Bred uppslutning bakom amorteringskrav

Publicerad: 7 september 2015, 07:51

Regeringen är överens med Vänsterpartiet och alliansen om att införa amorteringskrav. Kraven föreslås träda i kraft den 1 maj 2016.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingamorteringskrav

Precis som i Finansinspektionens tidigare förslag ska amorteringskravet bara gälla nya lån. En skillnad mot det tidigare förslaget är att den som lånar till köp av en nyproducerad villa eller lägenhet inte ska omfattas av kravet, något som Sveriges Byggindustrier är positiva till.

– Vi har hela tiden varnat för att ett tvingande amorteringskrav, lika för alla, kommer att motverka de bostadspolitiska målen om att öka nyproduktionen av bostäder. Därför är det ett steg framåt att våra politiker lyssnat på branschen och undantar amorteringskrav för nyproduktion. Men är det viktigt att se hur hela förslaget kommer att utformas, säger Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier.

Ansvaret för att utforma detaljerna kring amorteringskravet ligger på Finansinspektionen. Finansinspektionens tidigare förslag, som presenterades i våras, var att hushåll ska amortera sina bolån med minst 2 procent av lånebeloppet varje år ner till 70 procents belåningsgrad. Därefter ska de amortera med 1 procent årligen ner till 50 procent belåningsgrad. Finansinspektionens tidigare förslag drogs tillbaka efter juridiska tveksamheter.

Det som regeringen, alliansen och Vänsterpartiet är överens om nu är att föreslå en ny bestämmelse om amorteringskrav i lagen om bank- och finansieringsrörelse. Lagändringen ska undanröja de juridiska tveksamheterna.

Relaterade artiklar

Ny kritik mot amorteringskrav

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.