Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Bu och bä för Borgs budget

Publicerad: 22 september 2008, 11:05

Byggbranschen välkomnar satsning på nya skatteinbetalningaregler. Svenskt Näringsliv lyfter på hatten och är i princip nöjd med regeringens satsningar. Men Peter Egardt på Stockholms Handelskammare är inte alls imponerad.


En injektion för Sverige. Det tycker Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström om regeringens höstbudget.

– Regeringen prioriterar åtgärder som inte bara stimulerar ekonomin kortsiktigt utan också ger långsiktigt goda effekter för jobben och tillväxten. Ambitionsnivån kunde dock vara högre, inte minst när det gäller att åtgärda skadliga skatter såsom värnskatten och kapitalinkomstskatten, säger han i en kommentar.

Urban Bäckström välkomnar särskilt skattesänkningarna för företagen.

– Sänkningen av arbetsgivaravgiften från 32,42 till 31,42 procent är välkommen som ett första steg och vi ser fram emot fler och större generella sänkningar. Det är viktigt för mindre företag, för nystartade och för alla som vill växa, säger han.

Peter Egardt, vd för Stockholms Handelskammare, är inte lika positiv till regeringens budget. Sverige förlorar tillväxt på dåligt fungerande infrastruktur och finansministern borde satsa på att bygga ut vägar och spår istället för att beta av statsbudgeten, anser han.

De satsningar som presenterats på måndagen är allt för blygsamma.

– Regeringen väljer det dyrare alternativet när den föreslår blygsamma satsningar på infrastrukturen. Statliga Nutek har visat att Sverige redan förlorat 50 miljarder kronor på att inte genomföra Dennispaketet i Stockholm. Regeringens egen utredare, Carl Cederschiöld, har konstaterat att behovet av ny infrastruktur är 100 miljarder kronor bara i Stockholmsregionen.

Byggbranschen i Samverkan gläds åt att regeringen avsätter 25 miljoner kronor för skatta.se och förutsätter att dessa pengar kommer att användas till att införa skatteinbetalningar på individnivå (iSKD). En viktig förutsättning för att komma till rätta med svartarbetet i branschen och är ett sätt att förstärka satsningen på legitimationsplikt inom Id06.

– Det är mycket glädjande att regeringen prioriterar kampen mot svartarbete genom att införa iSKD. iSKD är ett sätt för staten att hjälpa oss vässa ID06-vapnet mot oseriösa aktörer, säger Hans Tilly, ordförande i Byggnads.

Vid sidan av iSKD vill branschen att Skatteverket får möjlighet att göra oannonserade arbetsplatsbesök för att granska närvaroredovisningarna som skapas med ID06.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.