lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Budgeten en nitlott för småföretagen

Publicerad: 18 april 2017, 10:00

Bild 1/2  Björn Wellhagen är näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier. Foto: Rosie Alm

Sveriges Byggindustrier är kritiskt till förändringarna av de så kallade 3:12-reglerna.

Ämnen i artikeln:

Sveriges ByggindustrierBjörn WellhagenPolitikbostadspolitik

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


Villkoren för fåmansbolag blir radikalt sämre genom förändringen av 3:12-reglerna, hävdar Sveriges Byggindustrier (BI). Finansministern underskattar risktagandet som det är att starta och driva mindre bolag i byggbranschen, menar BI.

– Sveriges Byggindustriers små och medelstora företag är helt avgörande för regeringens bostadsmål på 700 000 nya bostäder före 2025. Tyvärr är försämringen av 3:12-reglerna företagarfientlig och bekräftar att regeringen inte fullt ut förstår fåmansbolagens betydelse, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier.

Läs mer: BI kritiska till förslag om nya skatteregler

I och med förändringen, förklarar BI, likställs inkomst av kapital med inkomst av tjänst. Genom att höja skatten på fåmansbolagens kapitalinkomster från 20 till 25 procent inom gränsbeloppet räknar regeringen med skatteintäkter på drygt tre miljarder kronor. Problemet med beräkningen är enligt BI att den inte tar hänsyn till de rationella konsekvenserna av skattehöjningen.

– Många fåmansbolag har begränsade marginaler. Fler kommer att låsa pengar i bolaget innan verksamheten avyttras eller läggs ner. Det leder i förlängningen till att det kommer att bli svårt att nå de bostadspolitiska målen, även om konjunkturen just nu är stark, avslutar Björn Wellhagen.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev