måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Budgetvotering klar – investeringsstöd slopas i borgerlig budget

Publicerad: 24 november 2021, 15:41

På onsdagen röstades regeringspartiernas budget ner till förmån för M, KD och SD:s gemensamma budgetförslag. Carl-Oskar Bohlin är bostadspolitisk talesperson för Moderaterna.

Foto: TT

Onsdagens budgetvotering slutade med att regeringen kommer att regera med en budget från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Anslag för byggsubventioner och energieffektiviseringar för omkring 1,3 miljarder kronor avskaffas 2022.

Ämnen i artikeln:

byggpolitikPolitikinvesteringarinvesteringsstöd

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna kommit överens om ett gemensamt budgetalternativ med reformer för att minska kriminaliteten, öka självförsörjningen och förbättra välfärden.

LÄS ÄVEN: Krav till domstol om Cementa-stopp redan nästa vecka

Anslag för byggsubventioner och energieffektiviseringar för omkring 1,3 miljarder kronor avskaffas 2022. Där ingår också investeringsstöd för hyresbostäder och bostäder för studerande.

Carl-Oskar Bohlin, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna, säger att det beror på att subventionerna har visat sig vara ineffektiva. 

Stödet går i stor utsträckning till bostäder som ändå skulle ha byggts. Vi anser att de skattemedlen kan användas betydligt mer effektivt.

– Stödet går i stor utsträckning till bostäder som ändå skulle ha byggts. Vi anser att de skattemedlen kan användas betydligt mer effektivt, säger Carl-Oskar Bohlin.

Varför måste stödet slopas i stället för att effektiviseras? 

– Erfarenheten är att denna typ av subventioner inte kan tillämpas på ett effektivt sätt. Se till exempel erfarenheterna från 80- och 90-talet. Vi anser att vi behöver åtgärda systemfelen snarare än att försöka lindra konsekvenserna med ineffektiva subventioner.

Läs även: Partierna lägger korten på bordet- så här tycker de om bygg- och bostadsfrågorna 

Partierna vill därmed att regelverken ska ses över så att det blir billigare att bygga.

– Vi föreslår att PBL reformeras för att möjliggöra byggandet av mindre och mer yteffektiva lägenheter, samt att mer mark för byggande frigörs genom en reformering av såväl strandskydd som riksintressen, säger Carl-Oskar Bohlin. 

Även detaljplaneprocessen behöver enligt parterna effektiviseras för att ge enskilda aktörer större rådighet över processen, samtidigt som alltför detaljerade detaljplaner ersätts med byggplaner.

I den borgerliga budgeten tas även hemutrustningslånet för nyanlända bort nästa år till en beräknad kostnad av 167 miljoner, samt det ökade anslaget om 2 miljarder kronor för genomförandet av förslagen i den så kallade skogsutredningen, om att undanta stora arealer fjällnära skog från att brukas.

Högerpartiernas budgetförslag omfattar nu reformer på 20 miljarder kronor 2022. Budgetalternativet från M, KD och SD vann i riksdagens omröstning mot Magdalena Anderssons budget med siffrorna 154–143.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev