fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Bullerfrågan upp på dagordningen igen

Publicerad: 24 november 2016, 13:16

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, tycker att det är klokt att invänta Boverkets analys. Foto: Rosie Alm

Regeringen bör omgående besluta om en ändring i reglerna om trafikbuller vid bostäder. Det anser en majoritet i civilutskottet, men regeringspartierna och Vänsterpartiet vill invänta en analys från Boverket.

Ämnen i artikeln:

byggpolitikPolitik

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Efter att en motion från Moderaterna fått stöd i civilutskottet föreslår utskottet att riksdagen ska upprepa ett tillkännagivande från våren 2015 till regeringen. Tillkännagivandet innebar att regeringen borde besluta om ändringar i förordningen om trafikbuller vid bostäder.

Bullerreglerna ändrades senast den första juni 2015 då bland annat riktvärdet för små lägenheter höjdes från 55 till 60 Decibel.

Läs mer: Nya bullerregler ska ge fler bostäder.

Civilutskottet vill nu att reglerna omgående ändras igen, för att ytterligare underlätta bostadsbyggande på platser med högre bullernivåer.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill i stället invänta att Boverket, som fått i uppdrag att titta på vilka konsekvenser mer tillåtande riktvärden på buller skulle kunna få, redovisar sitt uppdrag. Det ska ske före årsskiftet. Först därefter vill regeringen vidta nya åtgärder i bullerfrågan.

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, tycker också att det är klokt att invänta Boverket.

– Det är bra att regeringen tagit tag i frågan. Boverket kommer med sina slutsatser inom en månad nu och om ändringen sker en månad förr eller senare är inte avgörande, säger Björn Wellhagen.

Han tycker att frågan om gränsvärden för buller i bostäder är mycket viktig.

– Man måste hitta en lämplig nivå. Människor accepterar betydligt högre nivåer än vi tillåter i nybyggnation när de bosätter sig i äldre bostäder. Ska vi bygga hållbart och energieffektivt så måste vi ha en förtätning, och då blir det ibland på platser med utsatta bullerlägen, säger han.

Björn Wellhagen tycker att det ska bli intressant att se vad Boverket kommer fram till.

– Jag hoppas att det blir en kvantifiering av vad eventuella förändringar av riktvärdena för buller skulle innebära för ett ökat bostadsbyggande och att regeringen sedan föreslår en höjning av riktvärdena, säger han.

Relaterade artiklar

Striden om bullret fortsätter - Boverket säger nej

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev