torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Bygg- och bostadsfrågor stötesten i regeringshaveriet

Publicerad: 11 december 2018, 12:59

Enligt Dagens Nyheters inte namngivna uppgiftslämnare var Socialdemokraterna beredda att gå med på fri hyressättning i nyproduktion och att läget skulle få större genomslag på hyrorna.

Centern hade en kravlista på 30 punkter i förhandlingarna med Löfven. En del av dem rörde bygg- och bostäder.

Ämnen i artikeln:

byggpolitikPolitik


Nu börjar delar av bilden klarna om vad regeringsförhandlingarna som nyss havererat mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna handlade om.

Enligt Dagens Nyheters inte namngivna uppgiftslämnare var Socialdemokraterna beredda att gå med på fri hyressättning i nyproduktion och att läget skulle få större genomslag på hyrorna. Centern ska ha krävt friare hyressättning även i det befintliga beståndet.

Enligt Isabella Lövin var det Centern som inte accepterade de kompromisser som låg på bordet, bland annat stora skattesänkningar och en liberalisering av bostadsmarknaden.

Sveriges Radio rapporterar även de om att marknadshyror för nybyggda bostäder ingick i föhandlingen och att värdarna skulle slippa den femtonårsgräns som gäller för att ta ut fri hyra.

”Centern ville här gå längre med rätt för enskilda hyresgäster att lämna hyresregleringen och förhandla hyran själv med värden, detta mot en ersättning. Enligt en borgerlig källa så sa Socialdemokraterna nej till detta och det ska ha varit en viktig del i att hela förhandlingen sprack,” uppger Sveriges Radio.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev