Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Bygg går för högtryck i inbromsande omvärld

Publicerad: 19 oktober 2016, 04:54

Bild 1/2  Bygginvesteringarnas utveckling åren 2015-2017. Källa: BI

Den starka byggkonjunkturen fortsätter under nästa år, enligt Sveriges Byggindustriers prognos. I princip inom alla segment ökar volymerna, men framför allt bostadsbyggandet håller byggandet på rekordnivåer även under 2017. Men det finns orosmoln. Politiken och den stundande avtalsrörelsen kan påverka utvecklingen negativt.


Samtidigt som svensk ekonomi bromsar in ser ett flerbostadshusbyggande i nivå med det under miljonprogrammets dagar till att byggindustrin fortsätter att gå starkt.

– Totalt sett har vi en stark byggkonjunktur även under nästa år. Främst är det flerbostadshusbyggandet som går starkt. Nästan så att vi börjar se flaskhalsar inom vissa sektorer, säger Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier.

Flaskhalsarna gäller främst tillgången på kompetent personal, bland annat planhandläggare ute i kommunerna, men också personer i arbetsledande ställning, som till exempel platschefer och de som är ansvariga ute på projekten. Det råder även brist inom specialiserade yrkesgrupper som maskinförare, kranförare, golvläggare och plattsättare.

– Det är många som vill bygga bostäder just nu och personalresurserna är det största hindret för att vi ska kunna öka produktionen ytterligare just nu. Företagen signalerar att de har svårt att få tag i personal med rätt kompetens. Det blir snabbt brist på personer i nyckelpositioner, yrken som också kräver en gedigen utbildning, säger Johan Deremar.

Politik och avtal oroar

Andra orosmoln under prognosperioden som Sveriges Byggindustriers ekonomer urskiljer ligger på det politiska planet.

– Det förs diskussioner om att införa skuldkvotstak på sex gånger den disponibla nettoinkomsten. En sådan restriktion skulle påverka bostadsrätts- och småhusbyggandet stort. Framför allt skulle bostadsmarknaden i Stockholm, men även i Göteborg, påverkas. Det är ett stort orosmoln, säger Johan Deremar.

Ett annat område som kan påverka byggandet framöver är den kommande avtalsrörelsen.

– Vi ser en betydligt svagare utveckling för exportföretagen, medan hemmamarknaden går starkare. Marknaden är tudelad. Det är oroande. Redan förra gången så var det svårt att få hemmamarknadsindustrin att följa märket och industriavtalet, då fackförbunden inom 6F först bröt sig ut, säger Johan Deremar.

Osäkert för infrainvesteringar

I prognosen inför nästa år är det främst järnvägsinvesteringarna som utmärker sig negativt. Många järnvägsprojekt planeras, men ekonomerna på Sveriges Byggindustrier befarar att det kommer att dröja innan flera av dessa kommer till skott. Det råder fortfarande osäkerhet kring de stora satsningarna på exempelvis höghastighetsspår.

– Just nu sjunker investeringarna på järnväg. Både 2016 och 2017 ser ut att bli ett mellanår. De budgeterade anslagen till järnväg är lägre 2017 och det finns en stor osäkerhet kring när de större investeringarna som Ostlänken och tunnelbaneutbyggnaden i Stockholm till exempel kan dra igång, säger Johan Deremar.

Ryckigheten i investeringarna kan få negativa effekter anser han.

– Det blir svårt att hitta kompetens när det blir så stora glapp mellan åren. När det drar ut på tiden så innebär det också att vi hinner komma in i en ny valrörelse och det blir oklart vilka som kommer att sitta vid makten. Ostlänken till exempel är en del i en större helhet och det känns som att sista ordet inte är sagt i den frågan ännu, säger Johan Deremar.

Regioner som utmärker sig

I övrigt är det som sagt högtryck i branschen. Vissa regioner utmärker sig med ett särskilt högt byggande.

– De som bygger mycket i förhållande till sin folkmängd är Uppsala, Örebro, Linköping och Norrköping. Men också Göteborg där man har stora pågående infraprojekt parallellt med ett högt bostadsbyggande och Stockholm som är glödhett på bostadssidan, säger Johan Deremar.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.