söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Bygg i budgeten

Publicerad: 15 april 2020, 09:46

Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen.

Detta rör byggbranschen i vårbudgeten. Tanja Rasmusson, Byggföretagen, ger en sammanfattning.

Ämnen i artikeln:

vårbudgetTanja RasmussonByggföretagenbyggpolitikPolitik


Regeringen har presenterat sin vårbudget och den är starkt präglad av coronakrisen. Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen, kommenterar det riktade kapitaltillskott på 300 miljoner som går till till Statens Bostadsomvandling. De ska omvandla lägenheter för att passa äldres behov.

– Om vi kan skapa fler bostäder som äldre finner ekonomiskt och socialt attraktiva ökar rörligheten på bostadsmarknaden. Rejäla satsningar på äldres boende är en bra åtgärd under rådande förhållanden, säger hon.

Samtidigt ifrågasätter Tanja Rasmusson träffsäkerheten i och med att 146 kommuner flaggar för brist på bostäder för äldre.

– Om pengarna fördelas jämnt mellan de behövande kommunerna handlar det alltså om två miljoner kronor per kommun, vilket naturligtvis är långt ifrån tillräckligt.

Regeringen satsar även drygt 100 miljarder kronor på åtgärder som höjd a-kassa, borttagen karensdag och korttidspermitteringar. Satsningar på yrkeshögskolan, regionalt yrkesvux  och förbättrat stöd till korttidsarbete är också positivt, enligt Byggföretagen.

– Ett antal åtgärder riktas specifikt till egenföretagare och mindre företag, vilket är välkommet, säger Tanja Rasmusson.

Till de åtgärderna räknar hon bland annat förenklade villkor för a-kassa för egenföretagare, stöd till egenföretagare vid sjukdom och sänkta arbetsgivar- och egenavgifter.

– Byggföretagen efterlyser dock konkret stöd till företagens likviditet, snarare än lån till höga räntor, säger Tanja Rasmusson.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev