Politik
Byggare positiva till ändrade bullerregler
Publicerad: 31 mars 2017, 11:17
Petter Jurdell på Sabo understryker att de nya reglerna främst bidrar till ett effektivare nyttjande av de fastigheter de redan exploaterar. Foto: Sabo
I veckan meddelade bostadsministern att han är beredd att gå med på generösare bullerregler. Sabo är en aktör som är mycket positiv till ändringen. ”Vi kommer att kunna bygga trettio till fyrtio procent fler bostäder i bullerutsatta lägen”, säger Sabos Petter Jurdell.
Sabo, den nationella organisationen som företräder allmännyttan, gläder sig åt att bostadsminister Peter Eriksson lovar att tillmötesgå oppositionens önskan om generösare bullerregler. Sabo vill bygga täta städer och menar att ju tätare man bygger desto mer minskar trafikbullret. Dagens regler för trafikbuller anser de dessutom motverkar byggandet av hållbara stadsdelar med minskat behov av biltrafik. Dessa synpunkter fördes fram av Sabos chef för fastighetsutveckling, Petter Jurdell, på en hearing i civilutskottet förra veckan. Han menar att den ekonomiska kalkylen blir mellan 10 och 20 procent bättre för byggherren om gränsvärdet nu höjs från 55 till 60 decibel generellt och 60 till 65 decibel utanför små lägenheter.
– Regelverket som vi har idag medför att projekten görs mindre och med färre lägenheter än vad som hade varit möjligt eftersom vi har krav på genomgående bostäder för att få en tyst sida. Då blir det färre lägenheter per trapphus och för att inte bostäderna ska bli för stora så gör vi husen smalare. Vi kan bygga fler små yteffektiva bostäder med nya bullerregler, säger han.
Petter Jurdell understryker att de nya reglerna främst bidrar till ett effektivare nyttjande av de fastigheter de redan exploaterar, samt att det finns byggbara tomter som idag har för svag ekonomi för att bebyggas.
– Det är främst ekonomin som gör att vi inte bygger på de här platserna idag. Men om vi nu kan höja exploateringsgraden blir det lättare att komma igång, säger han.
Riksdagspolitikern Ola Johansson från Centern har varit aktiv i bullerdebatten en längre tid. Han berättar att bostadsminister Peter Eriksson kallade till sig de fyra borgerliga partierna under veckan och meddelade att han svängt i frågan och är beredd att gå oppositionen till mötes. I Dagens Nyheter sade Peter Eriksson att han som ansvarig i regeringen bestämt sig för att lyssna på riksdagens majoritet.
– Vi menar att detta har en ganska stor effekt och jag har talat med många från branschen som bekräftar den bilden, säger Ola Johansson.
Tidigare har Boverket varit kritiskt till en höjning av riktvärdena. De har menat att det endast skulle ge en marginell ökning av den byggbara marken.
– Vi har inte uttalat oss om exploateringsgraden, det ingick inte i den underlagspromemoria vi lämnade till regeringen i december. Det vi tittat på är byggbar mark, där vi gjort bedömningen att den inte skulle öka nämnvärt, säger Yvonne Svensson, rättschef på Boverket.
I slutet av maj ska Boverkets utredning i samband med Trafikbullerförordningen vara klar.
– Vi ser över förordningen i sin helhet, och exploateringsgrad är en av flera frågor som kan bli konsekvens av eventuella förändringar, men det är en senare fråga, konstaterar Yvonne Svensson.