Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Byggåret 2019 - skandalerna, projekten och politiken

Publicerad: 9 december 2019, 12:05

Byggindustrin listar det vi aldrig glömmer från året som gått.

Spritskandaler och förseningar, men också hållbarhet och Sveriges friskaste företag. Här listar vi byggårets toppar och dalar.


"Och så har vi ju ordet roligt som jag försöker byta ut mot kul"

Svenska Jimmy Bengtsson blev norska Veidekkes nya koncernchef och berättade om sin språkliga strategi för Byggindustrins Johanna Åfreds.

Skanskas spritskandal

Årets största snackis. När TV4 Nyheterna avslöjade att det sålts sprit och druckits alkohol på Trafikverkets järnvägsprojekt Mälarbanan etapp Spånga-Barkarby, gick det få förbi. Polisen inledde en brottsutredning som tätt följdes av en internutredning från totalentreprenören Skanska och bolagets Sveriges-vd Gunnar Hagman gick ut i ett offentligt videoinlägg och uppmanade anställda, kunder och leverantörer att hjälpa till och larma om missförhållanden.

Byggindustrin Insikt

Fördjupande kvalitetsjournalistik snyggt förpackad i nyhetsbrevsformat - enbart för dig som prenumerant. Bristerna med nya Id06, klimatsmarta bränslen och Brexits påverkan på byggbranschen är bara några av ämnena som vår nya satsning Byggindustrin Insikt granskat under året. Prenumerera du också!

Farliga, försenade och fördyrade Förbifart Stockholm

Det har inte varit något bra år för landets största pågående infrastrukturprojekt. I början av året bröt Trafikverket avtalet med den italienskägda underentreprenören LSAB efter upprepade problem med arbetsmiljön vid Lovön och pausen bidrog till att myndigheten senare under året fick göra om tidplanen för hela jättebygget. Förbifart Stockholm blir 3,3 miljarder kronor dyrare och byggtiden förlängs med fyra år. Den beräknade totalkostnaden är nu uppe i 37,7 miljarder kronor och motorvägsleden väntas stå klart först 2030.

Årets hetaste debatt: BIM-bluffen

När Örjan Wikforss debattartikel "Dags att syna BIM-bluffen" publicerades på Byggindustrin var det lite som att dra ut en propp. Ett genomgående tema i efterföljande replikskiften var att det inte räcker med enskilda program för att åstadkomma ett digitalt skifte. För att branschen ska komma ifatt när det gäller digitalisering så krävs genomgående förändringar av såväl arbetssätt som organisation. Sista ordet lär inte vara sagt i frågan.

Så länge allting fungerar så finns det ingen anledning för vd eller chefer att vara inne och pilla i detaljer och styra upp, tycker Carin Stoeckmann.

Foto: Mattias de Frumerie

En kvinna på toppen

Det blev ett historiskt skifte i Sveriges Byggindustrier när Carin Stoeckmann, vd på Byggmästar´n i Skåne, i maj utsågs till branschorganisationens nya förbundsordförande. Hon blev därmed den första kvinnan på posten.

Vd:n som varslade och fick gå

Att Pontus Eklind sparkades som vd för Hjältevadshus efter att bolaget varslat 100 av de 250 anställda fick stor uppmärksamhet i början av året. Efter det kom flera varsel. Husbyggarna har varit särskild drabbade. Moelven Byggmodul, Flexator och JM Entreprenad är tre företag som förberett sig för uppsägningar till följd av en kärvare marknad. Ett av de större varslen på hemmaplan kom från Lindbäcks Bygg i oktober då bolaget varslade 55 anställda och avslutade inhyrningen av lika många. Ännu värre har det varit för Kier, Storbritanniens näst största byggentreprenör, som under sommaren varslade hela 1 200 anställda, drygt fem procent av personalstyrkan.

Byggarna som försvann helt

För vissa bolag har tiderna varit så hårda att det inte räckt med varsel. BTH Bygg var ett av de bolag som under året ansökt om rekonstruktion och Q-gruppen gick i konkurs.

Mest uppmärksammade lagändring

Större altaner utan bygglov. Få andra lagändringar som införts under året har väckt så stort intresse hos Byggindustrins läsare. När vi berättade om de nya reglerna som började gälla i juli rusade webbtrafiken i höjden. Från och med nu krävs inte bygglov för altaner i anslutning till ett en- eller tvåbostadshus som byggs inom 3,6 meter från bostadshuset, om altanen är max 1,8 meter över marken och placerar max 4,5 meter från tomtgränsen.

Batman och Id06

Dröjsmålet kring nya Id06 fick svidande kritik efter att en anställd på företaget Belstroj i våras lyckades få ut ett kort som Batmans alter ego Bruce Wayne. "Många av de som har gamla Id06-kort har dem på felaktiga grunder och är oseriösa. De fuskar med skatter och avgifter. Det känns inte bra att systemet fortfarande inte är utbytt" sa Peter Kolare, vd på Belstroj och en av personerna bakom Batman-testet. Sveriges Byggindustrier lovar att det nya säkrare systemet ska vara på plats i januari 2020. "Den 21 januari är det en stupstock, då får man helt enkelt inte vara på arbetsplatsen med ett gammalt kort", sa Lars Redtzer, chef för branschutveckling på Sveriges Byggindustrier i september.

Ommålningen som blev en rikssnackis

Byggbarackerna vid regeringskansliet hade fel färg och Peab tvingades att måla om dem för 200 000 kronor. Beslutet från stadsbyggnadskontoret i Stockholm blev snabbt en riksnyhet.

"Bollen ligger hos branschen"

Per Bolund (MP) har utlovat insatser för att driva på byggbranschens klimatomställning. I en lång intervju med Byggindustrin i april uppmanade den nya bostadsministern bolagen att agera på egen hand - annars är nya ekonomiska styrmedel att vänta.

Hållbarhet, hållbarhet, hållbarhet

Få ord har varit så trendiga i branschen under året som hållbarhet. Med tanke på hur det är ställt med moder jord talar mycket lite för att dess relevans ska konkurreras ut under 2020.

Göte Burj försenas

Serneke tvingas skjuta på inflyttningen i Karlatornet, det som ska bli Nordens högsta byggnad och som i sanna Göteborgsanda fått det inofficiella namnet Göte Burj. Det 245 meter och 73 våningar höga bostadstornet var tänkt att stå klart till senare delen av 2021 men på grund av att förhandlingarna med den internationella aktör som i ett senare läge ska köpa tornet dragit ut på tiden så blir det i stället inflyttning under senare delen av 2022.

"Jag har jobbat 45 år i branschen och det här är det jag är allra mest stolt över"

Tommy Stjernfeldt, projektledare hos beställaren Akademiska Hus, var oerhört glad över att i mars kunna kamma hem vårt tunga pris Årets bygge för den avancerade forskningsanläggningen Biomedicum i Solna tillsammans med entreprenören Skanska och arkitektkontoret C.F.Møller. I mars 2020 är det dags igen.

Peab fyller 60 år

Det som 1959 började med två mycket unga bröder, Mats och Erik Paulsson, och en traktor, är i dag Sveriges största, och ett av Nordens ledande, bygg- och anläggningsföretag. Se jubileumsfilmen här. 

Kindberg dömd till fängelse

Daniel Kindberg dömdes till tre års fängelse för att ha flyttat pengar från bostadsbolaget Östersundshem till fotbollslaget Östersunds FK som han var ordförande i. <

En av landets fyra bästa tidskrifter

Byggindustrin nominerades som ett av fyra magasin till Sveriges tidskrifters prestigepris Årets tidskrift fackpress print - bara månader efter att Byggindustrin gick från att vara en veckotidning. Vinsten gick till tidskriften Hemslöjd men vi är glada för att vi med belägg kan säga att du just nu läser en av årets fyra bästa facktidskrifter.

"När robotarna slår igenom kommer kedjorna med underentreprenörer att slås sönder"

Joakim Jeppsson, FoU-chef Skanska Sverige, är bara en av tungviktarna i branschen som under året pekat på den konkurrens hantverkarna kan vänta sig när robotarna börjar användas på allvar av de stora byggföretagen.

Ilska och oro efter kinesiskt intåg

När den kinesiska tunnelbyggaren CRTG vann upphandlingen om tre arbetstunnlar i Nacka i samband med utbyggnaden av tunnelbanan i Stockholm reste stora delar av branschen snabbt ragg. Anbudet låg cirka 40 procent lägre än det näst lägsta som kom från Subterra och Byggnads ordförande Johan Lindholm kallade anbudet för ett underpris och uttryckte stark oro för lönedumpning och dålig arbetsmiljö. CRTG som är världens största tunnelbyggare, har svarat att allt ska göras by the book och att de kan vara billigare än konkurrenterna genom att "höja effektiviteten lite grann på många olika delar."

Byggmästar´n i Skåne Sveriges friskaste företag

När förtaget Feelgood utsåg Sveriges friskaste företag tog Byggmästar´n i Skåne hem första platsen. Höga siffror för trivsel och meningsfullhet gav bolaget förstaplatsen av 160 nominerade.

"Vi jobbar inte med svedjebruk"

Grundaren Ulf Jonsson intervjuas om sitt tioårsjubilerande Zengun och hur bolaget lyckats växa genom att behålla kunder och medarbetare på en och samma marknad: Stockholm.

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.