Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Byggarna om valutgången

Publicerad: 22 september 2010, 12:22

Oro inom branschen över Sverigedemokraternas framgångar.


”Rot-avdraget blir kvar”

Bo Antoni, vd för Sveriges Byggindustrier, BI.

– Den mest uppenbara slutsats som man kan dra av valutgången är att rot-avdraget blir kvar. Det är också möjligt att det utvidgas och det är jättepositivt.

– Nu ska bostadsbyggandet öka, det har man framhållit inom båda blocken.

– Det mesta tyder på att Förbifart Stockholm byggs som planerat.

– Vi kan räkna med en sund utveckling för samhällsekonomin. Bra och jämn tillväxt ger behov av byggande, som gynnar byggföretagen och byggnadsarbetarna.

– Den nya regeringen måste ge oss klara spelregler och ekonomiska styrmedel när det gäller klimatmålet 2050 som riksdagen har lagt fast. Detta kommer att innebära 50 000–60 000 nya årsarbeten inom byggsektorn. Därför behöver vi långsiktigt stabila spelregler. Men inte subventioner.”Jag ser ingenting bra”

Hans Tilly, förbundsordförande Byggnads.

– Jag är väldigt bekymrad över Sverigedemokraternas frammarsch. Och jag ser ingenting bra i valutgången.

– En mer sansad debatt hade kunnat hjälpa till att håll Sverigedemokraterna utanför riksdagen.

– Efter händelserna kring Laval och Vaxholm blev debatten sned, vi på Byggnads blev anklagade för att vilja kasta ut den utländska arbetskraften från byggena. Den här debatten gynnade Sverigedemokreterna.

Byggnads har enligt Hans Tilly drivit ett ambitiöst arbete för att propagera mot Sverigedemokraterna och för integration bland sina medlemmar.

– Förutsättningarna i vår kamp mot Lavallagen är naturligtvis sämre än med en rödgrön regering.

Hans Tilly tror inte att valutgången har någon betydelse för byggandet i Sverige, som kommer att utvecklas starkt under de närmaste åren.

– Men för byggnadsarbetarna innebär valutgången att de får behålla den försämrade a-kassan. Med en rödgrön valseger hade egenavgiften blivit 80 kronor, i stället för dagens 420 kronor. Dessutom hade ersättningsnivån blivit högre. Det är en väldig skillnad. Och till detta kommer den försämrade sjukförsäkringen.

De rödgröna hade gjort upp om att ordna folkomröstning om jätteprojektet Förbifart Stockholm, om de vann valet. Nu blir det troligen inte så.

– Det är bra att förbifarten byggs. Många av våra medlemmar tvingas sitta i långa köer på väg till jobbet. Dessutom ger stora byggprojekt mer jobb, säger Hans Tilly.”Tag tag i las”

Sture Larsson, vd, BD Bygg, Piteå:

– Det hade varit mycket bättre att få en handlingskraftig majoritetsregering, nu kommer Sverigedemokraterna att ställa till det. På kort sikt hade ett rödgrönt styre gynnat branschen. Jag tänker på deras utvidgade rot-avdrag med klimatkoppling och stöd till upprustningen av miljonprogrammet. På längre sikt hade däremot återinförandet av subventioner varit negativt.

– Nu hoppas jag att politikerna tar tag i de stelbenta las-reglerna. Att få undanta fler personer från turordningsreglerna i små företag är ett av mina önskemål. En annan sak är regelförenklingarna för företagare som det har talats om så mycket den gångna mandatperioden. Allianspartierna lovade att de skulle ändra så mycket men jag har inte sett något resultat av det arbetet ännu.

– En fråga som är viktig för oss i norra Sverige är goda kommunikationer. Flygtrafiken fungerar helt okej men varken vägar eller järnvägar klarar behoven. Norrbotniabanan står högt upp på önskelistan men den finns det inget löfte om.”Olyckligt med Sverigedemokraterna”

Anders Drakes, vd, Puts och plattsättnings AB, Stockholm.

– Det är olyckligt att Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen. Jag hoppas att de etablerade partierna trots det ska kunna sitta ner och hitta en modell för att stoppa den olagliga arbetskraftsinvandringen som finns i vår bransch och i andra. Detta utan att för den skull underblåsa främlingsfientligheten. När man ser vilka löner och priser vissa företag konkurrerar med inser man att det finns en del att ta tag i på detta område och att många som kommit hit för att jobba och är närmast rättslösa.

– För övrigt tycker jag som har ett företag med 20–25 anställda att de klassiska småföretagarfrågorna är viktiga inför kommande mandatperiod. Vissa saker kunde förenklas, även om jag tycker att vi generellt sett har ett bra företagarklimat här i Sverige.”Bra att rot blir kvar”

Lars-Åke Jansson, arbetschef och delägare i Öregrunds Bygg, Östhammars kommun.

– Jag tror inte att valutgången kommer att påverka byggsektorn nämnvärt. Att rotavdraget blir kvar är bra.

– Kompetensförsörjningen, att det är svårt att få tag i snickare och byggnadsarbetare, förändras inte av valutgången.

– Sveriges Byggindustrier och Byggnads har arbetat tillsammans med problemet, men faktum kvarstår, det är svårt att hitta rätt jobb åt lärlingar och att få tid för dem. Tempot är för högt. Det är en tuff bransch. Ofta blir det hett om öronen för lärlingarna.

Trots närheten till kärnkraftverket Forsmark, tror Lars-Åke Jansson, inte att den lokala byggmarknaden kommer att påverkas av att den borgerliga alliansen öppnat för en utbyggnad av kärnkraften.

– Det är knappt några lokala företag som jobbar med det här, även om

– Det är störande att Sverigedemokraterna tar plats i riksdagen men jag tror att någon i den röd-gröna gruppen kommer att stödja Alliansen. Makten drar folk till sig.

– Om SD får möjlighet att agera vågmästare kan det påverka regeringen på så sätt att det blir stopp i beslutsvägarna, vilket påverkar ekonomin i stort och därmed även byggsektorn.

– Då kan det bli riktigt tokigt. SD verkar inte ha så bra koll på ekonomin.”Fullt tryck i Malmö och Lund”

Anders Andersson är vd på Thage Anderssons Byggnads, Kristianstad.

– Jag kände en viss oro för valutor och räntor, men den verkar ha varit obefogad. Sett med branschögon verkar valutgången inte påverka marknaden negativt. Vi har fullt tryck i både Malmö och Lund.”Osäkert läge”

Mats Håkansson, chef för Sveriges Byggindustrier Syd.

– Den spontana bilden är att det här inte innebär några större förändringar, men läget är ändå osäkert.”Vägvalspartiet stökar till det”

Andreas Brendinger, Regionchef för BI Väst.

– Det som stökar till det i Göteborg är enfrågepartiet Vägvalspartiet som kom in i fullmäktige och som kämpar emot vägtullar. Vägtullarna är inte längre en kommunal fråga, och besluten är redan fattade av regeringen. Där får vi se vad det betyder. Socialdemokraterna tappade fem mandat, men ser ut att sitta kvar med miljöpartiet. De har lovat att 15 000 nya bostäder ska byggas fram till 2014. Här måste politikerna på allvar sätta sig ner och titta: Var finns flaskhalsarna? Hur skapar man förutsättningar för en produktion som medger rimliga hyror? Det måste hända saker snabbt.”Bra med kontinuitet”

Peter Hårte, vd på Tuve Bygg i Göteborg.

– Det är bra med kontinuitet, men det hade varit bättre med ett utfall som skapade en majoritet. Nu kan vi få osäkerhet om politiska vägval eller kompromisser som i sin tur kan påverka byggbranschen, direkt eller indirekt.”Ge oss tydliga spelregler”

Gösta Sjöström, informationschef på Peab.

– Oavsett valutgången önskar vi tydliga och rättvisa spelregler på byggmarknaden, allt blir så mycket enklare då.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.