Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Byggbonus och byggpakt om S får bestämma

Publicerad: 27 mars 2014, 08:07

Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson, vill se ett investeringsstöd för studentbostäder. Foto: Johanna Åfreds

Foto: Johanna Åfreds

Höghastighetsbana mellan Stockholm och Malmö och en nationell pakt för att öka byggandet utlovas av Socialdemokraterna om de vinner valet. ”Vi vill också införa en byggbonus för studentbostäder”, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson.


En ihållande nationell arbetslöshet på över 8 procent ska bekämpas med bland annat satsningar på infrastruktur och bostäder. Det meddelade Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson på ett seminarium på Ingenjörs- och vetenskapsakademin (IVA) i går.

En av åtgärderna som hon pekade ut för att få igång bostadsbyggandet är att inrätta en nationell byggpakt ledd av regeringen. Där ska företrädare från bland annat byggbranschen och kommunerna redogöra för hur många fler bostäder som de skulle kunna påbörja byggandet av, vad som idag hindrar dem från att bygga, och vad de ser att staten behöver göra för att öka byggandet.

En annan satsning riktas mot ungas bostäder.

– Vi vill lägga ett investeringsstöd på studentbostäder och små ungdomslägenheter. Vi har en frustrerad generation unga utan jobb och bostäder, säger Magdalena Andersson.

Partiet föreslår en byggbonus på en miljard kronor år 2014 till byggande av studentbostäder och små hyreslägenheter. Magdalena Andersson flaggade även för behovet av att skynda på byggandet av en höghastighetsbana mellan Stockholm och Malmö.

– Vi vill öka investeringsvolymen för järnvägen över lag.  Idag är det för trångt på banorna för både gods- och pendlartrafik. Dessutom behövs stora satsningar på underhåll, säger Magdalena Andersson.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.