Få hela storyn
Starta din prenumeration
Politik
Publicerad: 9 September 2016, 15:40
Paula Lejonkula, expert på mångfaldsfrågor på Sveriges Byggindustrier, är kluven till lagförslaget.
Foto: BI
Regeringen lägger ett lagförslag om kvotering till bolagsstyrelser. Senast 2019 ska 40 procent av ledamöterna vara kvinnor, annars får företaget betala böter. Paula Lejonkula, expert på mångfaldsfrågor, BI, tror att kvotering kan fungera som en katalysator men vill hellre se fokus på de ojämställda rekryteringsprocesserna.
Regerings lagförslag omfattar de börsnoterade bolagen samt ett 50-tal statliga bolag. Lagen ska gälla från 2017 men först 2019 ska företagen betala sanktionsavgift om det inte är minst 40 procent av varje kön bland styrelseledamöterna. Sanktionsavgifterna varierar med företagets storlek och är mellan 250 000 och fem miljoner kronor. Andelen ska räknas exklusive arbetstagarrepresentanter.
I dag är andelen kvinnor i de stora börsnoterade bolagens styrelser drygt 30 procent. Andelen i de börsnoterade byggföretagen är något högre. JM, Bonava och NCC ligger bäst till med 50 procent kvinnor i styrelsen. Peab, Skanska och Besqab ligger alla under spärren på 40 procent.
Paula Lejonkula, expert på mångfaldsfrågor på Sveriges Byggindustrier, är kluven till lagförslaget.
– Det jag tycker är problematiskt med kvotering är att man inte pratar om processerna bakom, det som leder till ojämställd rekrytering från början. Samtidigt är det möjligt att ett hot om kvotering gör att fler börjar fundera på vilka de processerna är, säger hon.
Att det skulle vara svårt att hitta kvinnor som har rätt kompetens för att sitta i byggföretagens styrelser tror hon inte på.
– En bra styrelse har ledamöter med olika erfarenhet och bakgrund, det finns många kvinnor att välja bland. En kvinnas väg in i bolagsstyrelsen ska inte vara annorlunda än en mans, men vi måste ändra rekryteringsprocesserna så att de inte är diskriminerande mot kvinnor och kvinnors erfarenheter, säger Paula Lejonkula.
JM - 50 procent kvinnor
Lars Lundquist
Kaj-Gustaf Bergh
Eva Nygren
Kia Orback Pettersson
Åsa Söderström Jerring
Thomas Thuresson
Bonava – 50 procent kvinnor
Carl Engström
Viveca Ax:son Johnson
Åsa Hedenberg
Samir Kamal
Magnus Rosén
Anna Wallenberg
NCC - 50 procent kvinnor
Tomas Billing
Viveca Ax:son Johnson
Sven-Olof Johansson
Ulla Litzén
Christoph Vitzthum
Carina Edblad
Peab - 38 procent kvinnor
Göran Grosskopf
Mats Paulsson
Karl-Axel Granlund
Fredrik Paulsson
Lars Sköld
Nina Udnes Tronstad
Malin Persson
Kerstin Lindell
Skanska - 33 procent kvinnor
Hans Biörck
John Carrig
Johan Karlström
Nina Linander
Fredrik Lundberg
Charlotte Strömberg
Pär Boman
Jayne McGivern
Richard Hörstedt
Besqab - 29 procent kvinnor
Olle Nordström
Anette Frumerie
Ros-Marie Grusén
Sven Jemsten
Gunnar Lindberg
Zdravko Markovski
Andreas Philipson
I en tidigare version av den här texten var andelen kvinnliga ledamöter i byggföretagens styrelser räknad inklusive arbetstagarrepresentanterna. Eftersom alla de är män fick samtliga bolag då en lägre andel kvinnor vilket var missvisande eftersom regeringens förslag är exklusive arbetstagarrepresentanterna.