Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Byggföretag ser nyanlända som resurs

Publicerad: 12 oktober 2015, 11:29

100-klubben är regeringens satsning på att få nyanlända i jobb.

Foto: Riksbyggen

Regeringens satsning 100-klubben syftar till att få nyanlända snabbt etablerade på arbetsmarknaden. Riksbyggen, Sweco och Ragn-Sells är först ut i byggbranschen att haka på satsningen. De ser värdet av att tillföra bolaget ny kompetens genom att erbjuda praktik eller arbete till minst 100 nyanlända under det kommande tre åren.


Ämnen i artikeln:

rekryteringSwecointegrationinvandringRiksbyggenRegn-Sells

– Från Riksbyggens sida ser vi det här som en stor möjlighet att kunna fylla på med ny arbetskraft inom områden där vi kommer att få en brist i framtiden. Det är också ett tillfälle för Riksbyggen att ta sin del av samhällsansvaret för att nyanlända ska känna sig välkomna till Sverige och få en bra start i sitt nya hemland, säger Leif Linde, vd för Riksbyggen i ett uttalande.

Företagen i 100-klubben åtar sig att erbjuda praktik eller arbete för minst 100 nyanlända under de kommande tre åren. Ersättningen till de personer som deltar i insatsen betalas av Arbetsförmedlingen.

Tillsammans med Arbetsförmedlingen ska företagen använda den så kallade Snabbspårsmodellen för att identifiera vilka nyanlända som passar för respektive företag, utifrån varje persons utbildning, kompetens och andra erfarenheter.

– Riksbyggen har verksamhet över stora delar av landet och har många olika yrkeskategorier som finns representerade inom företaget. Vår bedömning är att deltagandet i 100-klubben kommer att bli en winwin-situation för Riksbyggen som företag och för de nyanlända som deltar i insatsen, säger Karin Goddard, HR-chef på Riksbyggen.

Satsningen med 100-klubben presenterades på måndagen under regeringens initiativ till en nationell samling för ett ”Sverige tillsammans” på Münchenbryggeriet i Stockholm.

Johan Lindholm, ordförande i Byggnads och styrelseordförande Riksbyggen, tycker att satsningen är självklar.

– Riksbyggen har en tradition av att ta samhällsansvar sedan företaget bildades på 1940-talet. Självklart tar vi fortsatt ansvar för att utveckla Sverige, säger han.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.