Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Byggföretagare vill ha klara besked

Publicerad: 13 september 2010, 11:35

Valrörelsen är i full gång. Michael Larsson, vd på Byggpartner i Dalarna, är en av flera företagare som efterlyser en snabbare planprocess och åtgärder för att stimulera bostadsbyggandet.


– Flera av våra kunder ser behovet av att likställa upplåtelseformerna bostadsrätt och hyresrätt skattemässigt. Det är en av åtgärderna som skulle stimulera nyproduktionen av hyresrätter, säger Michael Larsson.Företaget Byggpartner i Dalarna har cirka 250 anställda och hälften av sin marknad i Dalarna, resten i Mälardalen och Stockholmsområdet. Från huvudkontoret i Borlänge styr vd:n Michael Larsson verksamheten i företaget som mestadels sysslar med entreprenadverksamhet, men även byggservice. Förra året var hälften av företagets uppdrag koncentrerade till uppförandet av kontor och offentliga byggnader och cirka en tredjedel gällde nyproduktion av bostäder.

På frågan om vad han ser som viktigast i valrörelsen ringar Michael Larsson snabbt in några prioriterade områden. Att få igång bostadsbyggandet är ett av dem. Men det ska inte ske med hjälp av subventioner och investeringsstöd, anser han.– Det finns andra åtgärder än subventioner som kan ge stor effekt. Att ge möjligheter till skattelättnader, till exempel sänkt moms, för de som vill bygga bostäder är en modell. Eller att göra en översyn av avgifter och exploateringskostnader.Byggbranschen lever med kraftiga konjunktursvängningar, konstaterar Michael Larsson. Orderingången kan försvinna fort medan marknaden i det närmaste är överhettad i goda tider.– När det är bra tider investerar många kommuner och landsting när allt står på topp. En idé är att ge dem möjlighet att fondera pengar när det går bra för att kunna använda dem i sämre tider. En sådan slags investeringsfond skulle jämna ut konjunktursvängningarna i branschen samtidigt som kommuner och landsting också skulle spara på det, föreslår Michael Larsson.Ett annat område där Michael Larsson tycker att politikerna borde ta chansen att påverka gäller mångfalden på de lokala byggmarknaderna. Att ge många bolag chansen att komma in leder till en sund konkurrens och variation i bostadsutbudet, menar han.  – Ett gott exempel var när Västerås skulle bygga en helt ny stadsdel. Kommunen valde att behålla hälften av alla byggrätter som sedan kunde fördelas till flera bygg- och fastighetsbolag, stora som små. Jag hoppas att fler kommuner fortsätter prova modeller som ger mångfald i bostadsbyggandet, säger han.Och apropå planprocessen, som flera av företagarna i Byggindustrins rundringning lyft som en prioriterad fråga, så delar Michael Larsson branschens önskan om en snabbare hantering.– Det är viktigt att processen får ta tid och att alla får möjligheten att säga sitt under planeringens gång. Det som måste effektiviseras är snarare överklagandeprocessen som kan ta så orimligt mycket tid. Det gäller både plan- och bygglagen och lagen om offentlig upphandling.Ett av Michael Larssons sista önskemål gäller återväxten i branschen.– När det gäller kvalificerad arbetskraft ser vi att vi kommer att få stora problem framöver. Jag skulle önska att det fanns fler sätt att utbilda sig på. Det gäller både lärlingsutbildningar och fler utbildningar på mellannivå, det vill säga mellan gymnasie- och högskolenivån.Läs mer: Tidningen Byggindustrin har ringt upp ett antal branschföretag för att få veta vad de vill att politikerna prioriterar nästa mandatperiod. Läs mer i  papperstidningen, Byggindustrin nr. 26.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.