Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Byggföretagen om nya propositionen: ”Bättre att låna till nya stambanor”

Publicerad: 16 april 2021, 09:57

Johan Deremar, nationalekonom på Byggföretagen, kommenterar regeringens nya infrastrukturproposition.

Foto: Byggföretagen

Regeringen borde ha lyssnat på Trafikverket och lyft bort de nya stambanorna från den nationella planen. Det menar Byggföretagen i en kommentar till den nya infrastrukturpropositionen.


Byggföretagen välkomnar att regeringen satsar mer pengar på drift och underhåll i den nya infrastrukturpropositionen, även om större satsningar på vägsidan vore önskvärt. Däremot ser branschorganisationen en risk i att projektet med de nya stambanorna blir en gökunge som tränger ut andra investeringar, även om man nu tillför medel för att säkra den nu liggande nationella planen.

LÄS MER: Hundra miljarder mer till ny infrastruktur

– Vi tycker att det är synd att regeringen inte lyfter ut höghastighetsjärnvägen ur den nationella planen, som Trafikverket har föreslaget. Lånefinansiering skulle säkra att projektet kan färdigställas snabbt. Men planfinansieringen blir det ryckigt. De tre järnvägssnuttarna som nu har börjat byggas kommer inte att ge någon samhällsekonomisk nytta innan de byggs ihop till ett system. Och det kommer ta väldigt många år, säger Johan Deremar, nationalekonom på Byggföretagen, till Byggindustrin.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.