Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Byggnads säger: Ge Miklos Kosztovics en gata!

Publicerad: 24 april 2009, 10:04

I fredags skickade fackförbundet Byggnads in 10 namnförslag på nya gator. - Det är på tiden att arbetarna som bygger Sverige hyllas i samma grad som kungar, politiker eller bärbuskar och planeter, säger Byggnads 2:e fackförbundsordförande Thomas Gustavsson.


- Ett nytt gatunamn ska knyta an till områdets historia eller vara relaterade till området. Fackförbundet Byggnads tycker att de som bygger de svenska husen i högsta grad uppfyller båda dessa kriterier. Av Byggnads 110 000 medlemmar har över 30 000 varit medlemmar i över 30 år. Sedan 1949 har det knappast byggts ett enda hus där våra medlemmar inte varit inblandande. Varje år byggs det i över 200 miljoner arbetstimmar runt om i Sverige av Byggnads medlemmar, säger Thomas Gustavsson.

- Vi vill ge våra äldsta murare, rörmokare, takläggare, gjutare, elektriker och svetsare en egen gata. Kan man döpa gator till Skuggvägen, Sportvägen, Älggatan eller Syrénstigen så borde man likaväl kunna döpa gator till Tero Jussilas gata, Anders Grips väg eller Miklos Kosztovics gata. Det är trotts allt Tero, Anders och Miklos som bygger. Är det ett orimligt krav?

- Byggnads har i dagarna avslutat en kampanj för att nyansera den stereotypa bilden av byggnadsarbetaren. Läs mer på www.vipbyggnads.se. Vi gör detta för att visa hur Byggnads hela tiden utvecklas och ständigt letar efter bra villkor för våra medlemmar. Nu vill vi titta bakåt och hylla de miljoner arbetstimmar som våra medlemmar lagt ner och fortsätter att lägga ner på att bygga Sverige.

- Vi skickar de nya namnförslagen Tero Jussila till Solna, Miklos Kosztovics till Malmö, Gerhard Carlgren till Göteborg, Gösta Lillkull till Uppsala, Per Svensson till Jönköping, Esko Tammi till Karlstad, Olle F Seppälä till Kiruna, Bo Friberg till Ystad, Sture Trygg till Norrköping och Elof Kangas till Pajala, säger Thomas Gustavsson.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.