Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

C vill testa enklare regler i utvalda kommuner

Publicerad: 4 februari 2016, 10:33

Centerpartiet föreslår att ett antal pilotkommuner tillåts testa regelförenklingar för bostadsbyggande. Det kan till exempel handla om att begränsa strandskyddet och möjligheten att överklaga.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingbostadspolitikdetaljplanerPBLCenterpartiet

Ola Johansson, Centerpartiets bostadspolitiska talesperson, kommenterar förslaget.

– Ska det bli fart på bostadsbyggandet så krävs det att man ser över reglerna och då kommer det från och till att krävas att man vågar prova nya grepp. Här kan pilotkommunerna gå i första ledet och bana väg för nationella förändringar, säger han.

Fyra förslag om regelförenklingar från C

Inför privat initiativrätt

■ Centerpartiet vill testa privat initiativrätt. Det innebär att fastighetsägare och byggföretag kan komma med förslag till detaljplaner som kommunen prövar och tar beslut om. En liknande modell finns i Norge.

Begränsa överklaganden

■ Centerpartiet vill ha färre överklaganden av detaljplaner. De föreslår att sakägarkretsen, de som har rätt att överklaga, minskas och endast ska omfatta de som är ”direkt berörda”.

Begränsa strandskyddet

■ Enligt Centerpartiet är en liberalisering av strandskyddet lågt hängande frukt för att kraftigt öka mängden byggbar mark i många av Sveriges 290 kommuner.

Alternativt brandskydd i tillfälliga bostäder

■ Centerpartiet vill att Boverket ska se över hur ett skäligt brandskydd kan uppnås i tillfälliga bostäder utan att det krävs kostsamma ombyggnationer, så att befintliga lokaler i större omfattning kan används som bostäder för asylsökande.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News