Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Centerpartiets bostadspolitk

Publicerad: 30 augusti 2018, 04:17

Ola Johansson, bostadspolitisk talesperson för Centerpartiet, om ...


Ämnen i artikeln:

val 2019

Bostadsbehovet: ”För att öka byggtakten behövs enklare regler och kortare planprocesser. Vi vill se fortsatta regelförenklingar för att skapa mer flexibilitet genom privat initiativrätt, kortare planprocesser och fler bygglovsbefriade åtgärder. Ett samlat grepp kring de regler som upplevs hindra byggandet skulle minska byggkostnaderna och öka tillgången på byggbar mark.  Vi vill tillåta kommunal försöksverksamhet för att snabba på planprocesserna.

Bostäder för svaga grupper: ”Vi tror inte på idén att bygga hela bostadsområden för socialt utsatta grupper. Däremot kan det finnas anledning att inom ett bostadsbestånd reservera enskilda lägenheter för människor som annars skulle ha det svårt att finna en bostad. Riktat bosparande för unga, ny teknik som kan pressa produktionskostnaderna är också viktigt.

Investeringsstödet: ”Det är tydligt att investeringsstöden inte har varit tillräckligt effektiva. Vi tror inte att subventioner är det mest effektiva sättet att motverka bostadsbristen.”

Rörligheten: ”De höga flyttskatterna, inte minst reavinstskatten, är kanske det allra största hindret för rörligheten. Men det handlar också om att skapa förutsättningar för fungerande flyttkedjor, och då är även hyresmarknaden och reglerna för andrahandsuthyrning viktiga.”

Rotavdraget:
”Vi utesluter inte att Rot-avdraget kan behöva breddas till att omfatta fler typer av åtgärder. Framför allt vill vi införa ett grönt avdrag som ger ett avdrag direkt på fakturan för klimatsmarta investeringar i det egna boendet, såsom installation av solceller.”

Planprocesserna: ”Dels måste tiden från beslut till inflytt kortas genom att inte överklaganden stjäl för mycket tid, dels måste kommunerna finna vägar att förenkla och förkorta processerna. Vi vill öppna för byggare att själva driva en planprocess från uppdrag till fastställande i kommunala beslut.

Klimatförändringarna: ”Vi ser stor potential i trä som byggnadsmaterial. Men det är också viktigt att föra en politik som gynnar energieffektivisering och klimatsmarta åtgärder i det befintliga bostadsbeståndet. Vi har därför bland annat föreslagit ett grönt avdrag.”

Byggbranschen: ”Kraven bör ställas så att de gynnar innovationer och teknikutveckling och ger branschen förutsättningar att komma med lösningarna. Men tittar man på utsläppen i dag så är det tydligt att utsläppen från cementindustrin behöver minska rejält.

Regeringens politik: ”Det är bra att man i vissa delar gått vidare med att föreslå fler bygglovsbefriade åtgärder och påbörjat arbetet med bättre regional planering. Däremot är det olyckligt att man så ensidigt gått in för en subventionspolitik samtidigt som man hårdnackat motsätter sig en rad viktiga regelförenklingar, bland annat gällande strandskydd och riksintressena.

Viktigaste frågorna efter valet: ”Det behövs breda blocköverskridande bostadssamtal som leder till reformer på en rad områden: en översyn av amorteringskraven, samt skatterna på bostadsområdet, reavinstskatten och ränteavdragen. Liksom hyresmarknaden. Genom långsiktiga spelregler kan vi öka rörligheten. Det är dock inte aktuellt att återinföra fastighetsskatten.”

Relaterade artiklar

Partierna lägger korten på bordet

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

val 2019

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.