Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Därför borde bygg bli valfråga

Publicerad: 31 maj 2018, 09:57

Anette Frumerie, vd för Besqab, berättade hur den senaste dippen i byggkonjunkturen har påverkat företaget.

Foto: Anders Siljevall

Att bostadspolitiken skulle bli en valfråga bedömdes tidigare som otroligt, då det vanligtvis är ett säkert sätt för ett parti att tappa väljare. Men den senaste tidens konjunkturras i branschen har öppnat för att byggande och boende trots allt kan bli en het potatis i höst.

Ämnen i artikeln:

Politik

När Sveriges Byggindustrier höll sitt sista Forum för bostäder och infrastruktur för säsongen presenterade organisationens bostadspolitiska expert Anna Broman ett tiopunktsprogram med medskick till politiken. På listan fanns bland annat förslag om att se över kreditrestriktionerna, friare hyressättning och att förenkla för andra upplåtelseformer som hyrköp.

– Bostadsfrågan som inte skulle bli så stor i valrörelsen bör bli större. Att vi backar i en högkonjunktur borde vara en varningssignal till politikerna om att det behövs reformer, menade Anna Broman.

Anette Frumerie, vd för Besqab, berättade att bostadsutvecklaren märkte av ett skifte på marknaden i september, oktober förra året.

– Sedan dess har marknaden varit klart mer avvaktande. Det beror delvis på ett större utbud av nyproduktion, men också på kreditrestriktionerna, förklarade hon.

Färre projekt

Besqab startade ett projekt i december, men det är trots allt färre än tänkt. Anette Frumerie berättar att man hade hoppats kunna starta mer projekt. Hon ser positivt på Sveriges Byggindustriers tiopunktsprogram, men framhåller att det absolut viktigaste är breda överenskommelser.

– Vi leker med människors privatekonomi. När man inte vet förutsättningarna för att göra sin kalkyl, då gör man ingen investering, förklarade hon.

Mats Green, Moderaternas bostadspolitiska talesperson, ansåg det viktigt att underlätta för och stimulera det ägda boendet. Att det råder mer och mer konsensus kring fri hyresmarknad tycker jag är bra. Om jag hade velat hyresrätten illa hade jag inte gjort någonting, för dagens läge är inte hållbart. Ett säkert tecken på att bostadsmarknaden är dysfunktionell är att det är nästan ingen rörlighet i hyresrätterna som ska vara de mest flexibla, menade han.

Emma Hult kunde ställa upp på det mesta, förutom fri hyressättning.

– Unga vill bo rörligt och billigt, sa hon och kommenterade vidare subventionerat bosparande, som var ytterligare ett av BI:s förslag:

– Det gäller att det inte bara gynnar de som skulle ha sparat ändå. Hur når vi gruppen som inte har någon möjlighet att spara?

Höghastighetsjärnväg rätt väg

De båda Jönköpingsbördiga politikerna kunde dock enas om de positiva effekterna av att bygga höghastighetsjärnväg.

– Det blir lätt ett Stockholmsfokus, men alla kommer inte att kunna bo där. Det behövs infrastruktursatsningar för att möjliggöra pendlingen. Man ska kunna bo i Jönköping och jobba i Malmö eller Göteborg, ansåg Emma Hult.

Mats Green tyckte dock att det var mer rättvisande att prata om en ny stambana snarare än snabbare tåg.

– Vi kan inte fortsätta att pynta upp de gamla stambanorna. Det är fullt på spåren.  Att det blir snabbare tåg kommer med att det blir ny teknik.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev