fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Därför går det inte att importera cement

Publicerad: 26 augusti 2021, 14:41

Bild 1/2  Det är möjligt att ställa om till import av cement men det tar minst 2 till 3 år enligt Malin Löfsjögård, vd för Svensk Betong.

Foto: Johanna Åfreds

Malin Löfsjögård, vd för Svensk Betong, svarar på 5 frågor om importhinder, logistikkedjor och alternativa leverantörer av cement.

Ämnen i artikeln:

cementbetongCementaMalin LöfsjögårdbyggpolitikPolitik

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


Hallå där Malin Löfsjögård, vd för Svensk Betong:

1. Vilka råd kan ni på Svensk Betong ge byggbranschen just nu? 

– Det handlar om politiken nu för att undvika byggstopp och stora varsel nästa sommar. Alla andra möjligheter på denna korta tid som det handlar om är borta så vi behöver tillsammans få regeringen att agera.

Läs även: Bostadsministern om cementkrisen: ”Det är anmärkningsvärt att byggsektorn varit så beroende av en enda anläggning” 

2. Är det några som ringer och vill ha hjälp att planera sin verksamhet eller att hitta alternativa leverantörer till Cementa?

– Nej den typen av frågor har vi inte fått. Vi är en branschorganisation och vi går inte in i enskilda medlemsföretags verksamhet.

Läs även: Så kunde cementkrisen ha slagit mot byggbolagen: ”Hela verksamheten skulle äventyras” 

3. Har ni någon lista över alternativa leverantörer, i Sverige eller utlandet? 

– En lista på det sättet har vi inte. På svenska marknaden finns i dag tillverkaren Cementa och importören Schwenk.

Läs även: Högsta domstolen: Inget prövningstillstånd för Cementa 

4. Går det att börja importera cement?

– Det är möjligt att ställa om till import men det tar minst 2 till 3 år enligt den konsekvensanalys som vi tagit fram, vilket också bekräftats av regeringens egen analys. 

5. Vilka hinder finns för import?

Det handlar om tre saker:

– Det finns inte tillgång till cement i dessa mängder i närområdet eller Europa då det är hög efterfrågan på cement. Cement är också att betrakta som en lokal vara där kalksten bryts och cement tillverkas och sen används i närområdet/landet. Ska vi ställa om helt till import i stället för produktion i Slite kommer det troligen krävas utomeuropeisk cement från länder som Turkiet, Algeriet och Kina.

– Logistiksystemen är anpassade för hur det fungerar i dag. Troligen behövs större fartyg för transporter och hamnar och terminaler behöver byggas om. Mottagning och hantering hos betongleverantören kan behöva förändras. Leveransen behöver säkras så att cementen till exempel inte utsätts för fukt.

– Kvalitetssäkring av cement och betong. Cementen måste uppfylla EU-standarder och nationella krav och likaså betongen. Det innebär att betongtillverkaren behöver kvalitetssäkra sina betongrecept och anpassa dessa utifrån cementet. Det kräver provning och testning där ledtiderna är cirka 3 till 12 månader och i vissa fall ännu längre. Så ett cement kan inte bara direkt bytas mot något annat utan då behöver cementen och betongen kvalitetssäkras varje gång.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev