Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Därför lämnar Alliansen bostadssamtalen

Publicerad: 21 juni 2016, 14:01

Alliansen redovisar sju skäl för att lämna bostadssamtalen.

Foto: Elin Bennewitz

Allianspartierna har valt att lämna samtalen med regeringen om bostadspolitiken. I en gemensam artikel på DN Debatt redovisar de sju skäl till att hoppa av.


Ämnen i artikeln:

bostadspolitikAlliansen

De bostadspolitiska talespersonerna Ulf Kristersson (M), Emil Källström (C), Erik Ullenhag (L) och Jakob Forssmed (KD) skriver på DN Debatt att ”Efter fyra månaders samtal är tyvärr vår slutsats att regeringens förslag är alldeles för försiktiga för att lägga grunden till en stor bostadspolitisk överenskommelse. Det är också beklagligt att regeringen på flera områden valt att luta sig mot Vänsterpartiet och på så sätt försvårat en uppgörelse.”

Alliansföreträdarna tycker att regeringen på sju områden har brustit i reformvilja så mycket att det därför gör fortsatta samtal meningslösa. De är i korthet följande:

■ Regeringen har inte varit bereddda att tillmötesgå ett riksdagsbeslut om tillkännagivande om bland annat byggvänliga gränsvärden för buller.
■ Alliansföreträdarna vill att länsstyrelserna ska tas bort som första för överklaganden samt att färre ska kunna anses som sakägare.
■ Minskande av områden för riksintressen.
■ Ge fler möjligheter att upphäva naturreservat samt att bara regeringen ska kunna inrättas efter ansökan till regeringen.
■ Begränsningar av strandskyddet.
■ Förenklingar för privatpersoner som vill hyra ut sina bostäder.
■ En förändrad utformning av flyttskatten.

Alliansföreträdarna skriver dock också på DN Debatt att de tycker att ”enskilda förslag från regeringen som är intressanta och som vi bedömer att vi kommer stödja i riksdagen. Det gäller exempelvis frågor kring planprocessen.”

Gruppen anger också att den kommer att redovisa ytterligare bostadspolitiska förslag under hösten.

Relaterade artiklar

Pessimism sedan bostadssamtalen havererat 

Regeringens 22 punkter för ökat bostadsbyggande

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

bostadspolitikAlliansen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.