Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Darrigare småhusmarknad får Finndomo att bromsa

Publicerad: 18 Juni 2008, 08:25

Småhusmarknaden är svårbedömd. Enligt SCB minskade igångsättningen med 18 procent under första kvartalet, Boverket räknar med att småhusproduktionen ska minska med nästan 8 procent under året, men BI tror på oförändrad volym och KI går emot strömmen med en prognos på nära +3 procent. Husproducenten Finndomo passar på att skära ner och lägger varsel på 50 anställda.


–Marknadens framtida utveckling är mycket svårbedömd och där får vi ingen ordentlig vägledning av de prognosinstitut vi regelmässigt använder för företagets prognoser. Men minskningen under första kvartalet måste vi ta på stort allvar, säger Staffan Lindquist, vd på Finndomo i ett pressmeddelande.

Enligt Finndomo ¬– Nordens största småhusproducent med som Hjältevadshus, Modulenthus och Smartstart – så gick den samlade orderingången av friliggande småhus i Sverige ner med över 20 procent.

Finndomo genomförs nu ett strukturprogram och ett varsel läggs som omfattar 50 anställda i Hässleholm och Hultsfred. Samtidigt gasar man på andra håll i landet. I Norrland, som är en ny marknad för företaget sedan köpet av en fjärde husfabrik i Skellefteå, har företaget etablerat fem nya säljkontor. Satsningar görs på markförädling och försäljningen av grupphus till bland annat byggbolag och stora markägare.

Marknaden upplevs av de flesta prognosmakare uppenbarligen som svårbedömd. Enligt SCB ligger småhuspriserna i landet ligger i stort sett stilla, men varierar mellan regionerna. Priserna sjunker i län som Gotland, Norrbotten ,Uppsala, Gävleborg och Västerbotten och stiger i exemplevis Jämtland och Blekinge. I de tre storstadsregionerna är det inga stora förändringar av huspriserna.

Tittar man på SCBs statstik för igångsättning så var den 2 700 under första kvartalet jämfört med 3 200 påbörjade småhus under samma period i fjol.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.