tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

De blir branschens nya ministrar

Publicerad: 21 januari 2019, 12:42

Per Bolund, MP, blir bostadsminister och Tomas Eneroth blir infrastrukturminister. Foto: Regeringen

När statsminister Stefan Löfven i dag presenterade sin nya regering stod det klart att infrastruktur får ett eget departement och bostadsfrågorna flyttas från närings- till finansdepartementet.

Ämnen i artikeln:

regeringenbyggpolitikPolitik

MdF

Mattias de Frumerie

mattias@byggindustrin.se


I dag kungjorde statsminister Stefan Löfven vilka ministrar som kommer att bli ansvariga för de tyngsta taburetterna som rör byggbranschen.

Bostadsfrågorna i nytt departement

Bostadsminister blir Per Bolund (MP) som kombinerar det med sitt nuvarande arbete som finansmarknadsminister. Bostadsfrågorna flyttas därmed från näringsdepartementet till finansdepartementet, men det är fortsatt MP som behåller de frågorna.

Peter Eriksson (MP) lämnar därmed posten som bostadsminister. Han blir dock kvar i regeringen och blir istället biståndsminister.

Nytt departement för infrastruktur

Tomas Eneroth (S) fortsätter som infrastrukturminister dock i ett nyinrättat infrastrukturdepartement. I detta departement kommer även energi- och digitaliseringsfrågorna att ingå med Anders Ygeman (S) som energiminister.

Stefan Löfven motiverade inrättandet av det nya infrastrukturdepartementet med att de finns stora investeringsbehov på området framöver, under pressträffen då de nya statsråden presenterades.

Stort fokus på tåg

Stefan Löfven gav en del utrymme för ett antal frågor som rör byggbranschen i sitt (åter)installationstal som statsminister för den nygamla S+MP regeringen i riksdagen. Mycket i hans tal var ju känt sedan 73-punktprogrammet som budgetsamarbetet med Centern och Liberalerna bygger på offentliggjordes.

Stefan Löfven pratade en hel del infrastrukturfrågor i sitt installationstal och inrättar ett helt nytt departement med ansvar för infrastruktur. Han tog bland annat upp att den plan för väg- och järnväg som lagts fram av den tidigare regeringen fortsätter med satsningar på omkring 700 miljarder kronor. Tåget fick generellt mest utrymme av infrastrukturslagen i talet. Löfven lovade bland annat att järnvägen i norra Sverige ska byggas ut samt att byggandet av nya stambanor för höghastighetståg ska bli av.

Ideologiskt splittrat kring bostadspolitiken

När det gäller bostadsbyggandet visade det sig tydligt att denna regering har en ideologiskt motsägelsefull agenda i och med uppgörelsen med C och L. Samtidigt som Löfven tog upp att det nu ska bli fri hyressättning för nyproduktion underströk han att investeringsstöden för hyresrätter ska finnas kvar och ”koncentreras, effektiviseras och riktas mot hyresrätter i hela landet”. Han tog också upp att flyttskatten ska slopas samt att försäljning av svartkontrakt ska kriminaliseras.

Relaterade artiklar

V släpper igenom Löfven som statsminister

Riksdagen röstade fram Löfven

BI om nya regeringen: "Det här har vi velat se länge"

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev