Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

De satsar på individuell mätning trots uteblivet lagkrav

Publicerad: 14 november 2016, 06:02

Ecoguards programvara Curves är designad för att kunna hantera mätdata som levereras även av andra system. Här syns temperaturen i en fastighet.

Foto: Ecoguard

I våras beslutade regeringen att det inte blir krav på individuell mätning av värme och varmvatten i lägenheter. Men många fastighetsägare ser stora fördelar med individuell mätning och inför det ändå i samband med nybyggnation och renoveringar.


Ett fastighetsbolag som satsar stort på individuell mätning är Wallenstam. Redan för tio år sedan införde de individuell mätning av varmvatten som standard i all nybyggnation. I dag har de närmare 2 000 lägenheter med individuell mätning.

– Vi ser att förbrukningen ligger 10–25 procent lägre i de fastigheter där vi har individuell mätning, men sen är det nyproducerade lägenheter med den senaste snålspolande utrustningen och så vidare så det kan kanske vara annat som bidrar också, säger Bo Strandberg, miljöchef på Wallenstam.

I dagsläget har Wallenstam inga planer på att införa individuell mätning i befintliga fastigheter.

– Det skulle vara i samband med ombyggnad i så fall. Vi har faktiskt gjort det i ett fall, men just den fastigheten har vi sålt nu, säger Bo Strandberg.

Bo Strandberg, miljöchef på Wallenstam.

Foto: Wallenstam

Stockholmsbaserade Heba har liknande erfarenheter. De började införa individuell mätning för drygt fem år sedan och har i dag cirka 1 000 lägenheter med individuell mätning av varmvatten. Deras erfarenhet är att förbrukningen av varmvatten minskar med cirka 15 procent, ibland mer, ibland mindre, med individuell mätning. Heba använder sig av individuell mätning i nästan all nyproduktion. Dessutom försöker de införa individuell mätning i befintliga hus i samband med att de renoveras.

– På sikt kommer vi att ha individuell mätning av varmvattnet i alla våra fastigheter. Vi sätter också in en passbit i kallvattnet som lätt kan bytas ut till en mätare i framtiden om vi skulle vilja det, säger Hamid Shahabi, driftingenjör på Heba.

Både Bo Strandberg och Hamid Shahabi ser två huvudskäl till att införa individuell mätning. Dels är det en rättvisefråga, tycker de, och dels är det ett sätt att spara energi och därmed i förlängningen en minskad miljöbelastning.

– Vi ser att det är stor skillnad på hur mycket varmvatten folk förbrukar, och då är det orättvist att betalningen sker kollektivt. Jag tycker också att den som har möjlighet att påverka förbrukningen ska också vara den som kan tjäna pengar på det, annars saknas incitament, säger Hamid Shahabi.

Programvaran Curves från Ecoguard kan bland annat visa vattenförbrukningen.

Foto: Ecoguard

Även om Hamid Shahabi och Bo Strandberg är mycket positiva till individuell mätning, är de inte övertygade om att det kommer att vinna mark den närmaste tiden.

– Branschen är konservativ. Det måste finnas en eldsjäl som visar på fördelarna med individuell mätning och orkar ta frågan igenom de interna beslutsprocesserna för att det ska bli av, säger Bo Strandberg.

Wallenstam hade tidigare ett egenutvecklat system för den individuella debiteringen, men det var tungt att administrera och i somras tecknade de ett ramavtal med företaget Ecoguard.

– När vi körde igång med individuell mätning fanns det sparsamt med system på marknaden, jag vet faktiskt inte om det fanns något, säger Bo Strandberg.

Ecoguard grundades 2004 och har sedan dess byggt upp en produktportfölj inklusive programvara för debitering och övervakning av el- och vattenanvändning. De erbjuder också temperaturmätning inne i lägenheter där insamlad data används för att optimera värmesystemet.

– Vi har en hel projektorganisation som sköter allt från projektering och installation till drift, säger Per Ernedal, vice vd på Ecoguard.

Per Ernedal, vice vd på Ecoguard.

Foto: Ecoguard

Även Heba använder sig bland annat av Ecoguards tjänster för sin individuella mätning och debitering.

– I vår första anläggning hade vi ett annat system från Minol, nackdelen med det är att det inte är ett lika öppet system, därför har vi gått över till Ecoguard, säger
Hamid Shahabi.

Ecoguards programvara Curves är designad för att kunna hantera mätdata som levereras även av andra system. På det sättet kan fastighetsägare som har olika system för individuell mätning i olika fastigheter ändå samla all data i samma portal.

– Vi fokuserar mycket på vår programvara Curves. Den är dels till för fastighetsägaren och dels till för hyresgästen, som har möjlighet att följa sin egen förbrukning, säger Per Ernedal.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.