Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Det betyder brexit för svenska byggare

Publicerad: 27 juni 2016, 12:17

Bild 1/3  Skanskas vd Johan Karlström. Foto: Skanska

I torsdags den 23 juni röstade britterna för brexit, alltså utträde ur EU. Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, tror att effekterna av brexit blir mindre synliga inom bygg än i andra sektorer men varnar ändå för negativa konsekvenser.

Ämnen i artikeln:

BrexitSkanskaPolitikbyggkonjunktur

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


När Stockholmsbörsen öppnade måndagen den 27 juni, första handelsdagen sedan resultatet i den brittiska folkomröstningen blev känt, rasade den med 6 procent. Samma osäkerhet som får börsen att falla påverkar byggbranschen.

– All osäkerhet är dåligt för marknaden och UK är den fjärde största handelspartnern för Sverige. Men bygg är till stor del en nationell marknad och därför blir de direkta effekterna mindre synliga inom bygg än i andra sektorer, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier.

En sektor som många tror kommer att drabbas hårt av Brexit är tjänstesektorn.

– Det kan finnas svenskar som är specialister inom bygg och säljer sina konsulttjänster i Storbritannien. De drabbas i så fall på samma vis som andra i tjänstesektorn. Överlag kommer rörligheten på arbetsmarknaden till Storbritannien att påverkas negativt, säger Björn Wellhagen.

Han tror också att byggbranschen kommer att vara avvaktande kring nya affärer med Storbritannien.

– I alla nya affärer med Storbritannien måste man beakta det här nya läget. Då kanske många väljer att avvakta och i stället leta efter möjligheter på andra marknader, säger han.

Skanska har länge haft närvaro på den brittiska marknaden. Under 2015 stod det brittiska dotterbolaget Skanska UK för 12 procent av Skanskas intäkter och 7 procent av rörelseresultatet.

Skanskas vd Johan Karlström säger i en skriftlig kommentar till Byggindustrin att osäkerheten påverkar investerarnas förtroende, men att det är för tidigt att dra några slutsatser.

– Det är svårt att i det här tidiga skedet fullt ut överblicka konsekvenserna. Vi får fortsätta att analysera påverkan på Skanska. Vi har en sund lokalt baserad brittisk byggverksamhet med goda vinster, så till dess att vi vet mer är det ”business as usual”, kommenterar Johan Karlström.

Påverkar brexit era anställda i Storbritannien och Sverige?

– Vi följer utvecklingen. På kort sikt har det ingen påverkan.

Relaterade artiklar

Brexit sänker europeisk byggmarknad

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev