Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Dom mot Peabanställda står fast

Publicerad: 29 maj 2015, 13:00

I februari 2014 dömde Falu tingsrätt fyra kommunala tjänstemän för mutbrott och två Peab-anställda för bestickning. I dag meddelade Svea hovrätt att domen, som överklagats av fem av de sex dömda, står fast.


Den så kallade Peab-härvan i Falun blev först känd 2011 när det uppdagades att Trafik- och fritidsförvaltningen vid Falu kommun anlitat Peab för gatu- och vägunderhåll utan offentlig upphandling. Dessutom framkom misstankar om att anställda på Peab mutat tjänstemän på kommunen för att få uppdraget. Mutorna omfattade resor, biljetter till hockeymatcher och Melodifestivalen i Leksand, samt mat och dryck.

De två Peabanställda döms till att betala 32 800 respektive 27 000 kronor i dagsböter samt 50 000 kronor till staten i rättegångskostnader. De kommunala tjänstemännen döms till mellan 3 600 kronor och 40 600 kronor i dagsböter samt ytterligare en summa i rättegångskostnader.

Fallet har även uppmärksammats av Konkurrensverket och efter flera överklaganden fastslog Högsta Förvaltningsdomstolen i november 2014 att Falu kommun skulle böta åtta miljoner kronor för att ha kringgått lagen om offentlig upphandling.

Relaterade artiklar

Miljonböter hotar Falun

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.