Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Drönardom kan slå hårt mot byggbranschen

Publicerad: 25 oktober 2016, 13:57

En färsk dom i Högsta Förvaltningsdomstolen jämställer fotografering från drönare med att använda övervakningskameror.

Foto: Pixabay

En färsk dom i Högsta Förvaltningsdomstolen lägger en död hand på all drönaranvändning. Domen kan slå hårt mot byggbranschen som är en av de stora kommersiella användarna av drönare och exempelvis Peab stängde direkt igen sin avdelning Peab Air.


Byggbranschen använder drönare på flera olika sätt och de har bland annat underlättat för visualiseringar och olika typer av mätningar. Nu har en färsk dom i Högsta Förvaltningsdomstolen gjort användningen av drönarfotografering omöjlig i vissa fall, eftersom det enligt domen kan jämställas med en övervakningskamera och därmed kräver tillstånd vilket i praktiken är omöjligt eller väldigt svårt att få. Det är Datainspektionen som har drivit fallet mot en drönarföretagare med integritetsskyddet i fokus.

Peab har i sin avdelning Peab Air använt drönare för bland annat visualiseringar och för att göra markmodeller för att beräkna massor. Den nya domen sätter stopp för det.

– Vi slog igen avdelningen i lördags. Det hjälper ju inte att ha tillstånd. Vi hoppas förstås på en lagändring för jag tror inte att man politiskt vill hämma tekniken på det här området, säger Anders Busck, chef för Peab Air.

Magnus Alfredsson som är ansvarig för drönarverksamheten på NCC, som inbegriper ett 20 tal piloter, ser inte fullt så allvarligt på den nya domen för NCC:s del.

– Vi flyger ju oftast över avspärrat område när det gäller exempelvis infrastrukturprojekt och då ser jag inte att den här domen har någon större effekt. Det är väl främst bostadsbyggen och husinspektioner, där allmänheten rör, sig som blir påverkade.

Tusentals arbetstillfällen i fara

Ingen blir av med sitt jobb på Peab eller NCC i efterdyningarna till domen, enligt Anders Busck och Magnus Alfredsson. Drönarpiloterna får där andra uppgifter istället men på branschorganisationen UAS Sweden uppskattar man att mellan 5 000 och 10 000 arbetstillfällen är i fara om inte reglerna ändras i efterdyningarna till domen.

Gustav Gerdes, som är ordförande för UAS Sweden, tycker att den nya domen är olycklig. Den kan bland annat ställas emot en annan dom som tillåter att montera en kamera osynligt på till exempel en bil eller en cykel. Han tycker lagstiftningen mot drönare är orimlig och inkonsekvent.

– Jag kan till exempel montera en kamera på en skylift och fotografera rakt in i datainspektionens fönster helt lagligt. Det skulle jag inte kunna göra med en drönare eftersom reglerna där, redan innan domen, gör att jag inte får flyga så nära en byggnad, säger Gustav Gerdes.

Hoppas politikerna agerar

UAS Sweden ligger nu på politiskt för att få till en ändring och Gustav Gerdes hoppas att regeringen ska göra ett undantag för professionella drönarpiloter snabbt.

– Helst redan på fredag, säger han.

Om man ska tro justitieminister Morgan Johansson kommer det dock inte att gå så fort. I ett officiellt uttalande angående domen hänvisar han till en pågående utredning som berör kamerautrustade drönare och vars resultat ska redovisas i juni nästa år.

– Regeringen avvaktar nu resultatet av utredningen, säger Morgan Johansson i samma uttalande.

Medlemmarna i drönarföretagens branschorganisation UAS Sweden är bedrövade. Vissa har ställt in sin verksamhet på kort sikt, andra trotsar den nya domen och kör på som vanligt, enligt organisationens ordförande Gustav Gerdes.

Även om regeringen officiellt sitter med armarna i kors tills det att den nya utredningen presenteras i juni har Centerpartiets Rikard Nordin tagit sig an frågan och ställt en interpellation till justitieministern med hopp om att skynda på en regelförändring.

Relaterade artiklar

Nya domen innebär inte tvärstopp för drönarfotografering

"Helomvändning" om drönarfotografering

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.