Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Duo ska se till att lösa arbetskraftsbristen

Publicerad: 16 augusti 2016, 13:46

Nu ska det utredas hur byggbranschen får rätt tillgång på arbetskraft i framtiden.

Foto: Mattias de Frumerie

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) har utsett Pia Enochsson och Tommy Andersson som samordnare för att utreda hur man bäst löser arbetskraftsbristen inom byggsektorn.


Målet med den utredning som Pia Enochsson och Tommy Andersson ska leda är att säkerställa att det finns nog med kompetent arbetskraft för att byggindustrin ska kunna bygga fler bostäder i skuggan av det behov på 700 000 nya bostäder fram till 2025, som Boverket har prognostiserat. Området ska utredas snabbt och ett resultat ska redovisas den 20 december 2016.

Pia Enochsson och Tommy Andersson är väl förankrade inom socialdemokratin och facket och de har jobbat med frågor som rör byggbranschen och utbildningsväsendet.

Pia Enochsson har bland annat varit statssekreterare för Socialdemokraterna. Hennes sista jobb innan pensioneringen var som avdelningschef på Skolverket. Hon hade inom det flera ledande tjänster som bland annat rörde yrkesutbildning och skolutveckling.

Tommy Andersson å sin sida slutade nyligen som avtalssekreterare och vice ordförande på facket för Skogs-Trä- & Grafisk Bransch, GS-facket, en position han haft sedan 1998. Han har dock fortfarande en tjänst på förbundet. Han har också varit fackligt engagerad inom Byggnads.

Utredningssamordnarnas uppdrag är att:

Identifiera kapacitetsbrister avseende arbetskraft inom byggbranschen.

Identifiera och följa upp redan pågående insatser och föreslå åtgärder för både statliga och kommunala aktörer samt byggbranschens olika parter.

Särskilt följa upp kvinnors situation i byggbranschen och föreslå åtgärder som leder till att fler kvinnor anställs och stannar kvar i branschen.

Relaterade artiklar

Anställda inom bygg går på knäna

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.