Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Efter regeringens bostadssamtal: ”Kräver mycket jobb”

Publicerad: 22 januari 2021, 15:11

Bostadsminister Per Bolund och statssekreterare Elin Olsson på dagens byggsamtal.

Foto: Hanna Björnfors/Regeringskansliet

På fredagen samlade bostadsministern ett tjugotal ledare i byggbranschen till ett årligt samtal. ”Alla frågor som diskuterades är svårlösta och kräver mycket jobb”, säger Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta, till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

byggpolitik

Ledarna ägnade hela förmiddagen åt att samtala om byggande, klimatmål och hur byggmarknaden kan göras mer sund. 

– Det här tre frågorna engagerade alla i rummet. Samstämmigheten var precis lika stor som förra året och alla jobbar redan aktivt med att nå resultat, vilket bådar gott, säger Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta.

Vilken av frågorna är svårast att lösa?

– Alla är svårlösta och kräver mycket jobb. Vi ser även fram emot att höra riksdagens förslag kring de pågående utredningarna om exempelvis byggregler, konkurrens, typhus och social bostadsförsörjning. 

Läs även: Höga förväntningar inför regeringens andra byggsamtal

Allmännyttans lösningar

Under sina få minuter i talarstolen lyfte Nordstrand själv bland annat fördelen med allmännyttans koncepthus. 

– Kombohusen uppfyller redan i dag klimatkraven och sänker byggkostnaderna med 20 procent, vilket ger lägre hyror. Vi vill även ha lägre hyresmoms för att sänka hyresnivån med 12 procent, förutsatt att byggkostnaderna inte ökar. 

När det gäller fusk, kriminalitet och svartarbete inom byggsektorn nämndes tre pågående initiativ; ID06, Byggnadskommissionen och Rättvist byggande. 

– De här tre satsningarna drivs redan på ett bra sätt och kan göras rikstäckande.

Vilka utmaningar har pandemin skapat?

– Vi har upprätthållit en hög byggtakt och våra medlemmar har inte haft någon större påverkan, men allt beror på hur länge pandemin varar. Det allra svåraste har varit att man inte kan gå in i bostäder för underhållsarbete.

Anders Nordstrand stöder förslaget om statligt lån för unga förstagångsköpare, och nämner samtidigt hur allmännyttan försöker underlätta för fler att komma in på bostadsmarknaden.  

– Våra bolag gör det genom att tillåta försörjningsstöd och sänka inkomstkraven. Och vi tror att lägre byggkostnader och investeringsstödet kan sänka hyrorna på både den hyrda och ägda marknaden.

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

byggpolitik

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.