Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ekosystemtjänster tar plats i byggd miljö

Publicerad: 3 juli 2014, 10:17

Bild 1/2  Fredrik Moberg på Stockholm Resilience Centre forskar om ekosystemtjänster. Foto: Elin Bennewitz

Foto: Elin Bennewitz

På onsdagseftermiddagen samlades forskare, politiker, kommuntjänstemän och näringsliv i Almedalen för att diskutera ekosystemtjänster och byggande. De var alla överens om att arbetet med ekosystemtjänster – att ta vara på de nyttigheter som människan får gratis av naturen – har stor potential.


Ämnen i artikeln:

stadsutvecklingAlmedalen 2014ekosystemtjänsterSGBC

Fredrik Moberg på Stockholm Resilience Centre exemplifierade:

– I New york satsade staden 2 miljarder dollar i våtmarker runt staden för att hjälpa den naturliga vattenreningen på traven. Beräkningar visar att de sparade 7 miljarder dollar jämfört med om de satsat på vattenreningsverk.

I mitten av mars kom regeringen med en proposition om biologisk mångfald och ekosystemtjänster. I den står bland annat att stadsplanerare och byggare ska ta hänsyn till de tjänster som naturen ger oss när de bygger stad. I och med propositionen har arbetet med ekosystemtjänster hamnat högre upp på agendan även i Sverige.

På flera håll inom branschen finns redan initiativ som syftar till att lyfta in tankar om ekosystemtjänsterna i planeringsarbetet. Till exempel har Sweco utvecklat ett skattningsverktyg som används för att jämföra värdet av ett område före och efter exploatering.

Bengt Wånggren, vd på Sweden Green Building Council, SBGC, berättade att ekosystemtjänster kommer att få en större roll i deras certifieringssystem i framtiden. De flesta certifieringar i dag bedömer bara själva byggnaden och då är det svårt att få med ekosystemtjänster. Men det är på väg att ändras.

– Nu jobbar vi också med två brittiska system, Breeam Communities och Ceequal, som används för att certifiera hela områden. I de svenska versionerna arbetar vi med begreppet ekosystemtjänster. Vi kommer att lyfta fram ekosystemtjänsterna mer än i de ursprungliga brittiska versionerna, det känns naturligt.

Han menar att certifieringssystemen har en viktig funktion när det gäller att driva utvecklingen och sprida kunskap om ekosystemtjänster

– När man har certifieringssystem utbildar man också branschen. Kunskapen spiller också över till projekt som inte certifieras, sa han.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News