fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

En hel del bygg i Lövins premiärtal

Publicerad: 8 juli 2016, 19:20

Isabella Lövin tillsammans med språkrörskollegan Gustav Fridolin efter sitt premiärtal i Almedalen.

Foto: Mattias de Frumerie

I Isabella Lövins premiärtal i Almedalen avslutade hon med att säga att hon var ”stolt över att vara en grön samhällsbyggare”. Byggsektorn skymtade betydligt mer i hennes tal än hos de tidigare talarna, men miljöfrågorna spelade inte särkilt oväntat huvudrollen.

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2016byggpolitikPolitik

MdF

Mattias de Frumerie

mattias@byggindustrin.se


Isabella Lövin försökte bland annat påvisa vad Miljöpartiet har lyckats göra i regeringsarbetet. Hon lyfte bland annat fram att det byggs 60 000 bostäder i år och kopplade det bland annat till de statliga bostadssubventionerna på 20 miljarder kronor och regeringens 22-punktsprogram för ett ökat bostadsbyggande. Hon hävdade att det var den ”största bostadssatsningen på över tjugo år” som låg bakom detta. Alla som vet hur lång tid byggprocesser tar kan lätt räkna ut att det inte är de nya subventionerna och andra reformerna som regeringen lagt fram näpperligen kan ligga bakom bostadsbyggandet i år.

Hur långvarig uppgången i bostadsbyggandet kommer att bli har ifrågasatts här i Almedalen och tidigare av bland andra Sveriges Byggindustriers branschekonom Johan Deremar och Veidekkes Lennart Weiss, bland annat på grund av den förda ekonomiska politiken.

Hon hävdade också att det är Miljöpartiets förtjänst att miljöbudgeten har höjts, att man ”storsatsar på järnvägsunderhåll”, att Sverige satsar på klimatsmarta bostäder med mera.

Hon lade stor vikt vid miljöfrågorna, bland annat målet att Sverige har som mål att bli koldioxid neutralt till 2045. Hon uppehöll sig vid att Miljöpartiets vision är ”gröna samhällsbyggare” och tanken gick till 2004 då dåvarande statsministern Göran Persson målade upp en bild av han ville skapa ett ”grönt folkhem” i samarbetet tillsammans med Miljöpartiet.

Just samhällsbygget var en röd tråd i hennes tal. Hon pratade om hur alla skulle involveras i det och hur det skulle investeras i det, bland annat i järnvägar, IT, förnybar energi och klimatsmarta omställning av industrin. Förnybar energi nämndes mer än en gång.

Hon beskrev Brexit som ”de enkla svarens politik” och höll närmast ett brandtal för unionen som hon tycker blivit ”en slagpåse”. Det tidigare EU-motståndet i partiet för en mycket tynande tillvaro.

Hon försvarade sitt opinionsmässigt och politiskt sargade parti och de kompromisser de gjort och menade att det endast är så ”som vi kan uppnå resultat i politiken”. Hennas etikett på Miljöpartiets politiska gärning i svensk politik kallade hon för visionär realism. Vilket skulle kunna ses som en passning till några av de miljöpartister som petats från uppdrag den senaste tiden.

Isabella Lövin höll fram byggbranschen som ett föredöme inom näringslivet i klimatomställningen som hon anser ”genomgår en snabb teknikutveckling med energieffektiviseringar och nollutsläpp”.

Hon hävdade också att svenskt näringsliv kommer att klara den globala konkurrensen med höjda, snarare än sänkta hållbarhetskrav. Det är krav som hörts från vissa av byggbranschens stora sedan länge.

Publiksiffra

1800 personer var i Almedalen för att lyssna när Isabella Lövin (MP) talade.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev