Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

En vårpropp med få nyheter om bygg

Publicerad: 13 april 2011, 13:56

Flera bedömare önskar att regeringen hade presenterat fler offensiva satsningar.


Regeringens vårproposition innehöll inga större nyheter om bygginvesteringar eller som berör byggsektorn på andra sätt. Att 800 miljoner kronor, utöver vad som tidigare sagts, går till järnvägen var redan känt.

Fokus i den så kallade våpen ligger på stabila statsfinanser. Men både från oppositionen och från annat håll kommer önskemål om mer offensiva satsningar.

Regeringen räknar med att statsskuldens andel av Sveriges samlade produktion, bnp, sjunker från 30,6 procent 2011 till 12,5 procent 2015. Man kan alltså tala om en råstark budget som säkert väcker avund på många andra håll i Europa.

Men många professionella ekonomer talar om 20 procent som en bättre nivå för statsskuldens andel av bnp, med tanke på de investeringar som krävs.

Där möts för ovanlighetens skull många ekonomer och till exempel LO i sin analys. Det framgick bland annat i Sveriges Radio på onsdagsmorgonen där Swedbanks chefekonom Cecilia Hermansson och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin enades omatt regeringen går alltför långt i sin ambition att minska statsskulden.

Sveriges Byggindustrier, BI,skriver att man saknar långsiktigt tillväxtfrämjande satsningar i våpen.

– Propositionens fokus är på stabila statsfinanser och på att få fler i arbete. Det är givetvis mycket bra, men jag skulle önska några fler handfasta förslag på satsningar inom t.ex. infrastruktur, som på sikt kan höja Sveriges tillväxtpotential, säger Johan Deremar, nationalekonom på BI.

– När underhåll och nyinvesteringar i järnväg under årtionden varit låga är 800 miljoner i minsta laget, men bättre än inget. Om vi ska ha ett fungerande järnvägsnät året runt, i alla väderlekar, måste vi både rusta upp befintligt nät och bygga nya banor för att öka kapaciteten i järnvägsnätet, anser Ingemar Legrell, regionchef för BI Syd.

– Inga förändringar på det bostadspolitiska området finns i den ekonomiska vårpropositionen. Förslag kring en effektivisering av plan- och bygglovsprocessen samt en friare hyressättning, som skulle skapa förutsättningar för en bättre fungerande bostadsmarknad, lyser med sin frånvaro, säger Björn Wellhagen, expert husbyggnadsfrågor på BI.

– Trots att klimatfrågan är en av vår tids största utmaningar och regeringens högst prioriterade miljöfråga, nämns inga konkreta åtgärder på byggområdet. Förslag om energieffektivisering av byggnadsbeståndet för att nå de nationella energi- och klimatmålen saknas i propositionen, avslutar Danielle Freilich, miljöexpert på BI.

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström låter mer positiv:

– En bra vårproposition kan ge en ännu bättre tillväxtorienterad budget i höst. Regeringen presenterar åtgärder som förbättrar förutsättningarna att driva företag och skapa fler jobb. Det är bra. Samtidigt finns förutsättningar för mer offensiva tillväxtsatsningar. Jag räknar därför med att regeringen återkommer med fler konkreta reformförslag i höstens budgetproposition, säger Urban Bäckström.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Tommy Waidelich efterlyser mer kraftfulla investeringar i utbildning för att öka sysselsättningen. Tommy Waidelich säger att han tycker att regeringens ekonomiska vårproposition är otillräcklig och präglas av brist på ansvar för framtida utmaningar.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.