Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Energikrav blir fråga för regeringen

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Det råder en tvist i Byggsverige om energikraven i byggreglerna sedan kraven skärpts av Boverket. Nu blir byggreglerna återigen ett fall för regeringen.


Stockholms stad har sökt undantag från energikraven i byggreglerna. Lars Fränne, avdelningschef inom exploateringskontoret, vill få dispens för att vid ett stort projekt i Hammarby Sjöstad inrikta sig på att minska koldioxidutsläppen istället för den totala energiåtgången, det vill säga max 110 kilowattimmar per kvadrat som reglerna föreskriver. Men Boverket avslog dispensansökan.
Nu hamnar ärendet på regeringens bord. Det är Peter Broström, projektutvecklare av bostäder på Järntorget Bostad, som tidigare protesterat mot byggreglerna, som vänder sig till regeringen igen.
"Vad avser regeringen vidta för åtgärd med anledning av att de skärpta energikraven i Boverkets Byggregler sammantaget leder till betydande negativa miljöeffekter genom väsentligt ökade utsläpp av växthusgaser?", skriver han i sitt brev.
Peter Broström tycker, precis som Lars Fränne, att de skärpta energikraven motverkar sitt syfte eftersom det inte räcker för byggherrar att öka isoleringen i husens golv, väggar, fönster, dörrar och tak utan att de tvingas förse byggnaderna med elförbrukande tekniska system och installationer (som till exempel FTX-system).
I brevet till regeringen bifogas en rapport från energimyndigheten om hur marginalel bör betraktas, det vill säga att detta är smutsig elproduktion och leder till ökade växthusgaser.
Peter Broström har tidigare protesterat för att byggreglerna kom till på ett felaktigt sätt - de infördes utan att något regeringsbeslut fanns. Han fick dock inget stöd av regeringen och brevet lämnades utan åtgärd.
-Jag har hela tiden ansett att de nya energireglerna har fel inriktning och tillkommit på ett felaktigt sätt. Nu har det visat sig att de kanske också kommer att leda till ökade utsläpp av växthusgaser. Det ökar allvaret i frågan, säger Peter Broström, som också frågar regeringen om den tidigare bedömningen att de skärpta energikraven i Boverkets Byggregler "har ett ändamålsenligt innehåll".

FREDRIK KARLSSON

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.