Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Enklare regler ska ge fler studentlyor

Publicerad: 27 november 2012, 08:43

Nu är detaljerna klara kring regeringens initiativ för att minska bristen på studentbostäder. De grova dragen blev kända inför budgetpropositionen i september.


I slutet av sommaren kom Sveriges förenade studentkårer, SFS, med en rapport som sa att det rådde akut brist på studentbostäder. Bara tre av landets 30 studieorter kunde erbjuda en student boende inom 30 dagar. Det innebar att situationen hade förvärrats ytterligare sedan föregående år.

Nytt i regeringens beslut från den 22 november är att Boverket får i uppdrag att utreda möjligheterna att förlänga tidsperioden för tidsbegränsade bygglov. Verket ska också utreda möjligheterna att förenkla bygglovsprocessen vid flyttning och nyuppställning av tillfälliga byggnader för studentbostäder, oftast olika former av moduler och baracker.

För sådana byggnader används vanligen tillfälliga bygglov. Men med dagens regler blir det ibland omöjligt att flytta sådana moduler och använda dem på nya platser. Om Boverkets byggregler har skärpts är det den nya skarpare varianten som gäller om modulen flyttas till en ny plats. Då kan det bli omöjligt att återanvända modulerna på nya platser.

Regeringen vill också att Boverket tar reda på hur de andra nordiska länderna ordnar bostäder åt studenter.

I SFS rapport är det tre städer som utmärker sig positivt: Gävle, Karlshamn och Härnösand. Men situationen är särskilt svår i de tre storstadsregionerna, liksom i Lund, Uppsala och Växjö. I hela Stockholm byggdes bara 65 studentlägenheter under 2011.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.