Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

EU kan godkänna lägre moms för hyresrätt

Publicerad: 25 april 2016, 12:45

EU-kommissionen har presenterat en handlingsplan för hur medlemsländerna kan hantera lägre momssatser.

Ämnen i artikeln:

SaboPolitikmoms

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


– Vi välkomnar EU-kommissionens förslag. Om vi fick möjlighet att dra av moms på våra kostnader för nyproduktion skulle allmännyttan ytterligare kunna bidra till fler hyresrätter. Jag önskar att regering och riksdag tar till sig förslagen och inser de möjligheter som ligger i momsfrågan för att Sverige ska kunna öka byggtakten och bota bostadsbristen, säger Chris Österlund.

EU-kommissionen föreslår bland annat alternativ för att ge medlemsstaterna mer flexibilitet att själva bestämma vilka varor och tjänster som ska omfattas av reducerade, lägre momssatser. Detta skriver allmännyttans bransch- och intresseorganisationen Sabo i ett pressmeddelande. Nivån för låg moms är noll, respektive fem procent eller högre. Kommissionens plan ska enligt Sabo vara att under 2017 lägga fram ett förslag på slutgiltiga regler för ett gemensamt momsområde i EU.

– Det öppnar för Sverige att införa låg moms på bostadshyra så att vi kan dra av momsen när vi bygger bostäder. En välbehövlig åtgärd för den svenska bostadsmarknaden, säger Chris Österlund, finanschef på SABO.

Sabo, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen har jobbat för en skattereform för hyresrätten. Enligt den statliga bostadsbeskattningskommittén gör dagens skattesystem att hyresrätten är cirka 3 000 kronor dyrare per månad jämfört med bostadsrätt och egna hem, skriver Sabo.

Låg moms på bostadshyra är ett förslag som organisationerna lagt fram gemensamt. Bostadsföretagen skulle då få tillbaka all moms på till exempel drift- och underhållskostnader men bara behöver betala en låg intäktsmoms till Skatteverket. Bostadsföretagen skulle även få tillbaka moms på exempelvis bygg- och renoveringsfakturor.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev