Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

EU-kommissionen går emot Byggnads och regeringen

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


EU-kommissionen anser att Sverige genom kollektivavtalen bryter mot EG:s regler om fri rörlighet. Anledningen är att utländska företag inte i förväg vet vilken lönenivå som gäller.

Kommissionen kommer vid en prövning av Vaxholmskonflikten att gå emot Sverige.

-Problemen handlar om de svenska kollektivavtalen och lagar om minimilöner som saknas i Sverige. Det är där skillnaden finns. Våra jurister kommer att presentera det i domstolen, säger Charlie McCreevy EU-kommissionär med ansvarar för EU:s inre marknad, enligt Ekot.

Det lettiska byggföretaget vägrade teckna svenskt kollektivavtal vid ett skolbygge i Vaxholm. De hänvisade till ett lettiskt avtal. Byggnads försatte bygget i blockad och stämdes i Arbetsdomstolen, som skickade frågan vidare till EG-domstolen för ett förhandsavgörande.

För första gången uttalar sig nu EU-kommissionen om hur de ska agera i konflikten. Den svenska regeringen har sedan EU-inträdet hävdat att svenska kollektivavtal även fortsättningsvis ska gälla och om EG-domstolen skulle ta ställning för Laval un Partneri vore det inte bara ett nederlag för Byggnads och den svenska fackföreningsrörelsen utan även för regeringen.

FREDRIK KARLSSON

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.