Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

EU-nej till nytt utstationeringsdirektiv

Publicerad: 23 januari 2009, 13:28

EU-kommissionen kommer inte att se över EUs utstationeringsdirektiv, enligt ett förslag från EU-parlamentet.


I höstas röstade EU-parlamentet igenom en rapport från Jan Andersson (s), ordförande i EU-parlamentets utskott för sysselsättning och sociala frågor, som ansåg att EG-domstolens utslag i de uppmärksammade Laval-, Viking- och Rüffertmålen var felaktigt.

EG-domstolen har slagit fast att arbetskraft som tillfälligt arbetar i ett annat land endast kan begära de minimivillkor som gäller i landet.

Jan Anderssons rapport menade att den grundläggande principen borde vara lika lön för lika arbete enligt de villkor som gäller där man arbetar. Rapporten i frågasatte också EG-domstolens uppfattning att strejkrätten ska vara proportionerlig.

EU-kommissionen har nu meddelat att man inte tänker se över utstationeringsdirektivet enligt parlamentets förslag.

– Det är djupt olyckligt att EU-kommissionen kör över det folkvalda EU-parlamentet i denna fråga som är så viktig för Europas lönetagare. Det är tydligt att EU-kommissionen sätter kapitalets rörlighet före löntagarnas rättigheter, vilket är helt oacceptabelt, säger Hans Tilly ordförande i Byggnads i en kommentar.

Han tror att arbetarnas rättigheter kommer att bli en avgörande fråga i det kommande valet till EU-parlamentet.

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin har tidigare sagt att han inte tror på att driva en förändring av utstationeringsdirektivet i EU. Han befarar att reglerna då skulle leda till försämringar för arbetsmarknadens parter, eftersom de flesta länder förordar lagstiftning kring löner exempelvis.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.