Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

EU vill lagstifta om solidaransvar

Publicerad: 28 februari 2014, 16:26

EU vill ha hårdare regler för utstationering av arbetare inom unionen. Den 27 februari enades Europaparlamentet och EU:s ministerråd om att genomföra det så kallade genomförandedirektivet som berör utstationering av arbetstagare i andra EU-länder. När det gäller byggbranschen, som har många utstationerade arbetare, vill man ha extra skarpa regler.


Förslaget ger myndigheter och fackliga organisationer verktyg för att hantera de praktiska problem som uppstår vid utstationering. Direktivet välkomnas från fackligt håll.

– Detta har varit en central fråga för LO sedan Lavaldomen 2007. Vi måste se till att det skapas ordning och reda på svensk och europeisk arbetsmarknad. Brevlådeföretagen måste bort och vi måste förhindra att arbetstagare tvingas in i falskt egenföretagande, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson i ett pressmeddelande.

När det gäller byggbranschen vill Europaparlamentet har extra skarpa regler. Varje medlemsstat ska införa ett huvudentreprenörsansvar i byggbranschen. Byggnads ordförande Johan Lindholm är mycket positiv till beskedet.

– Jag är glad att EU, det vill säga rådet, parlamentet och kommissionen, ser samma sak som Byggnads, behovet av särskilda insatser inom byggbranschen i form av huvudentreprenörsansvar. Behovet av ordning och reda på arbetsmarknaden finns såväl i Europa som i Sverige, säger han i ett pressmeddelande.

Frågan om att huvudentreprenören ska ha ansvar för ekonomiskt ansvar även för underentreprenörer är en stötesten för parterna bakom Byggavtalet, Sveriges Byggindustrier och Byggnads. För ett par veckor sedan överlämnade den partsgemensamma programgruppen för ordning och reda, som har arbetat med frågan sedan Byggavtalet tecknades för ett år sedan, sitt förslag.

Programgruppens skrivningar kring ett huvudentreprenörsavtal bedömdes dock inte vara tillräckligt långtgående av Byggnads avtalsråd och fackförbundet har nu sagt upp Byggavtalet.

– Det är precis detta som våra förhandlingar med Sveriges Byggindustrier (BI) handlar om. Den svenska modellen innebär att det är arbetsmarknadens parter som ska reglera detta via kollektivavtal, i vårt fall Byggavtalet, säger Johan Lindholm.

Han tycker att överenskommelsen i EU visar att Byggnads är på rätt väg med ett huvudentreprenörsansvar.

På Sveriges Byggindustrier är man inte lika förtjust.

– Vi är inte positiva till lagstiftningen då regeln innebär att arbetsgivaransvaret förskjuts och tunnas ut. Det blir oklart vem som är arbetsgivare. Men en lagstiftning är bättre än en ensidig, olaglig och obalanserad regel som tilltvingats genom stridsåtgärder i kollektivavtalet, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef i Sveriges Byggindustrier, beskriver förslaget som att en person blir betalningsansvarig för grannens skatt. Men ska det finnas ett så kallat solidaransvar, där huvudentreprenören i ett byggprojekt är ekonomiskt ansvarig för alla underentreprenörer, så är det ändå bättre att det införs via lagstiftning än via kollektivavtal, enligt Mats Åkerlind.

– Införs det via lagstiftning så blir det konkurrensneutralt och omfattar alla byggbolag, säger han.

Genom att det blir en lagstiftning som införs i demokratisk ordning så får branschen också möjlighet att som remissinstans vara med och påverka utformningen av lagen.

– För vår det är det viktigt att den blir rättssäker, säger Mats Åkerlind.

Vad innebär det här EU-direktivet för nuläget, då Byggavtalet är uppsagt, mellan Sveriges Byggindustrier och Byggnads?

– I det här läget verkar det helt obefogat att försöka driva den här frågan via kollektivavtal. På så sätt borde konflikthotet vara undanröjt, säger Mats Åkerlind.

Han utgår från att frågan nu är utagerad och att Byggnads borde ta tillbaka sin uppsägning av Byggavtalet.

Enligt Mats Åkerlind har Byggnads kontaktat Sveriges Byggindustrier för att parterna ska sätta sig i förhandlingar, men några tider för förhandling har inte satts upp.

– Jag utgår från att vi kommer att ha någon kontakt under nästa vecka, säger Mats Åkerlind.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.