måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Experterna: Så kan stödet påverka byggtakten

Publicerad: 11 februari 2016, 06:20

Bild 1/2  Björn Wellhagen, näringspolitisk chef, Sveriges Byggindustrier. Foto: Rosie Alm

Regeringens bedömning är att det aviserade investeringsstödet, som på sikt blir 3,2 miljarder kronor per år, ska öka nybyggnadstakten med 15 000 små hyreslägenheter per år. I år är 2,2 miljarder kronor avsatta till stödet. Byggindustrin bad två experter spekulera i hur de tror att stödet kommer att slå.

Ämnen i artikeln:

subventionerbyggpolitikPolitikbostadsbyggandebostadsutvecklinginvesteringarinvesteringsstödhyreskontrakthyresrätter

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Petter Jurdell, chef för fastighetsutveckling, Sabo:

Tror du att stödet kan leda till att nybyggnadstakten ökar?

– Det är svårt att svara på eftersom villkoren för stödet inte är kända. Men generellt så bedömer jag att stödet kommer att leda till att fler bostäder byggs. Det är bra. Syftet med stödet är att öka nyproduktionen, det är inte avsett för projekt som skulle byggas i alla fall, utan för tomter där lönsamheten annars vore tveksam. Vårt råd till bostadsbolagen är att bygga allt man kan utan stödet och med hjälp av stödet komma åt mark som långsiktigt ligger bra till men där bostadsbolaget inte får ihop kalkylen utan stödet. Då gör stödet nytta för Sverige.

Ser du några andra möjliga effekter av stödet?

– Ett problem är att vi redan är nära kapacitetstaket för byggande i storstadsområden. Risken är då att om vi försöker bygga ännu mer så går byggpriserna upp vilket skulle motverka effekterna av stödet. Det, i kombination med till exempel slopade ränteavdrag eller andra förändringar som försämrar villkoren för bostadsrätter, skulle kunna göra att vi ser ett skifte mot att det byggs fler hyresrätter, men färre bostadsrätter, vilket kanske inte i slutändan ger det resultat Sverige behöver, fler bostäder.

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef, Sveriges Byggindustrier:

Tror du att stödet kan leda till att nybyggnadstakten ökar?

– Nej. Den här typen av subventioner får ingen märkbar effekt på nivån på bostadsbyggandet. Det vet vi av tidigare erfarenhet. Det vi möjligen kan se är att det byggs fler hyresrätter på bostadsrätternas bekostnad i vissa områden. Subventioner driver generellt upp kostnaderna. Ska de förekomma så ska de riktas till individen.

Ser du några andra möjliga effekter av stödet?

– Bidrag och stöd till företag minskar konkurrensen. Det ställs flera börkrav för att få stöd. Dessa krav kommer att tolkas olika över landet och leder till en osäkerhet. Det innebär också mycket extraarbete på länsstyrelserna och Boverket som ska administrera stödet och på företagen som söker stödet. Dessutom gynnar stödet personer som redan finns på bostadsmarknaden inte dem som står utanför.

Relaterade artiklar

Ingen kan söka regeringens miljarder

Bostadsministern: "Ska inte påverka projekten negativt"

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev