Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Få kommuner planerar för vindkraft

Publicerad: 15 maj 2008, 10:44

Endast 15 av 193 kommuner har satt upp kvantitativa mål för vindkraft. – Fler kommuner skulle kunna söka stöd för planeringsinsatser, säger Anette Löfgren på Boverket.


Arbetet med att hitta lämpliga områden för vindkraft sköts av landets kommuner och läggs fast i de kommunala översiktsplanerna. Med en översiktsplanering för vindkraften kan kommunen i förväg tala om var de anser att vindkraft passar in.

Nu visar en kartläggning som gjorts av bland annat Energimyndigheten, Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Boverket att bara 15 av 193 kommuner svarat att de har ett kvantitativt utbyggnadsmål för vindkraft. Hälften av kommunerna som deltagit i undersökningen har inte gjort någon översiktsplanering för vindkraft alls.

– Det skulle kunna bli bättre. Fler kommuner i landet skulle kunna söka stöd, säger Anette Löfgren på Boverket.

Regeringen har avsatt 30 miljoner kronor per år under 2007 och 2008. Vid månadsskiftet april/maj i år hade endast 34 miljoner beviljats av bidraget som kan sökas av både kommuner, länsstyrelser, regionala självstyrelseorgan och kommunal samverkansorgan.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.