lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Fack och arbetsgivare om nya regeringen: ”Där ska politiken hålla fingrarna borta”

Publicerad: 18 oktober 2022, 12:25

Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads och Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef för Byggföretagen.

På tisdagen presenterade Ulf Kristersson sin nya regering. Byggnads lyfter bland annat ett återinfört investeringsstöd och värnandet av skyddsombuden som viktiga frågor framåt. Byggföretagen tycker att några av deras prioriterade områden finns med i Tidöavtalet – men att det fortfarande finns mer att göra.

Ämnen i artikeln:

ByggföretagenByggnadsbyggpolitikPolitik

SM


Statsminister Ulf Kristersson presenterade under tisdagen vilka som blir ministrar i hans nya regering. Infrastruktur- och bostadsminister-posten gick till kristdemokraten Andreas Carlson. Ett viktigt område som bör prioriteras enligt Byggnads är arbetslivskriminaliteten.

– Den nya regeringen får inte backa in i framtiden och återupprepa gamla högerregeringars misstag. byggbranschen har stora problem med ren arbetslivskriminalitet. Till stor del sprungen ur den totala avregleringen av arbetskraftsinvandringen som skedde under alliansens tid vid makten. Här vilar ett stort ansvar att fortsätta det arbete som påbörjats av den tidigare regeringen. Kriminaliteten måste bort från arbetsmarknaden, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, i en kommentar.

Läs även: Han får ta helhetsgrepp om byggbranschen: Blir både bostads- och infrastrukturminister 

Fackförbundet vill även att det statliga investeringsstödet som togs bort i M/KD budgeten 2021 återinförs.

– I en allt osäkrare konjunktur är det statliga investeringsstödet helt avgörande för att byggtakten ska kunna upprätthållas. Det är upp till bevis för nya regeringen. Sitter man på händerna här riskerar man att både förvärra konjunkturläget och hindra nyindustrialiseringen, säger Johan Lindholm.

De framhåller även att ett försvagande av skyddsombudens roll skulle vara förödande för byggbranschen.

– Vi verkar i landets farligaste bransch och att försvaga skyddsombuden skulle innebära livsfara för mina medlemmar. Här har jag ett tydligt budskap: Skyddsombuden hanteras bäst av parterna på arbetsmarknaden. Politiken ska hålla fingrarna borta!, säger han.

Arbetsgivarorganisationen Byggföretagen gratulerar Ulf Kristersson till regeringsbildningen. 

– Vi hoppas se konkreta reformer som balanserar tillväxt, råvarutillgång och klimatutmaningar, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen, i en kommentar.

Vallöften som fler bostäder, bättre infrastruktur och satsningar på den gröna omställningen är helt beroende av mer förutsägbarhet i regelverket och att fler kan göra jobbet, skriver Byggföretagen. 

– Cementkris, stigande materialpriser, svagare hushållsekonomier och höjda räntor skapar tillsammans en osäkerhet som samhällsbyggnadssektorn inte upplevt på mycket länge. Det kommer att krävas krafttag för att vända skutan, kommenterar Tanja Rasmusson. 

Byggföretagen tog inför valet fram en näringspolitisk reformagenda som innehåller 39 policyförslag inom nio olika ämnesområden. Några av de prioriterade frågorna är bland annat förenklade miljötillstånd, en pålitlig och fossilfri energiförsörjning, reformerade strandskydd och riksintressen samt slopad sekretess mellan myndigheter för att främja sund konkurrens i bygg- och anläggningsbranschen. Flera av dessa anser de är med i Tidöavtalet – men att det finns mer att göra.

– Byggföretagen ser utmaningar med framför allt avsnitten om arbetskraftsinvandring och utbildning. Det behövs satsningar på att få fler vuxna att komma i jobb. I bästa fall kan en nytillträdd regering snabbt tillsätta utredningar eller ta initiativ som går i den riktning som Byggföretagen pekar ut, säger Tanja Rasmusson.

Läs även: Här är politikernas förslag för att stoppa arbetslivskriminaliteten 

Boklok välkomnar den nya infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlson, och ser fram emot dialog med honom eftersom utmaningarna på bostadsmarknaden fortsatt är mycket stora.

– Det är inte minst viktigt att upprätthålla byggandet av bostäder för människor med vanliga inkomster och vi hoppas att förslaget om startlån för förstagångsköpare blir verklighet så att fler har möjlighet att komma in på bostadsmarknaden, säger Niclas Bagler, landschef och EVP för Boklok Sverige, i en kommentar.

Att bostadsfrågorna nu läggs på ett nytt landsbygds- och infrastrukturdepartement ser Boklok positivt på.

- Vi bygger våra bostäder i fabrik i Gullringen utanför Vimmerby i Småland. För oss är sambandet mellan landet och staden väldigt tydligt för att effektivisera bostadsbyggandet och ställa om till ett mer hållbart byggande. Genom att flytta in byggplatsen i fabrik och bygga i trä kan vi öka produktiviteten, minska kostnaderna och minska påverkan på miljön och klimatet, avslutar han.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev