Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Färre kan klaga på byggplaner

Publicerad: 1 oktober 2015, 09:16

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) talar vid seminariet

Regeringen lade på sitt torsdagssammanträde fram det aviserade förslaget om en förenklad, kortad instansordning för överklaganden vid planfrågor. Enligt förslaget tas länsstyrelsena bort som instansordning.


Det beskedet gav bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) på ett frukostseminarium hos Sveriges Byggindustrier, BI, i morse.

Regeringen fortsätter därmed att fullfölja de förslag om regelförenklingar för byggprocessen som Alliansregeringen lade grunden för med sina 70-talet utredningar. I somras lades nya regler fram av regeringen som öppnar för byggande i trafiknära miljöer.

Torsdagsmorgonens ämne för seminariet var ”Hur kommer investeringsbidragen att påverka bostadsbyggandet?” och var en inledning på en mötesserie, Forum för bostäder och infrastruktur, som kommer att fortsätta under hösten.

Ola Månsson, vd för BI och moderator, ser mötesserien som en fortsättning på Almedalens mötesplatser. Nästa mötestillfälle blir den 21 oktober och ska diskutera konjunkturläget.

De av regeringen aviserade 5,5 miljarder kronor som ska satsas som ett stöd till bostadsbyggandet är inte öronmärkta ännu när det gäller var i byggprocessen de kommer in.

Björn Wellhagen, BI:s näringspolitiske chef, citerade Konkurrensverkets beskrivning av konsekvenserna av statliga subventioner som att de leder till ökade vinster för de bolag som åtnjuter stödet och att det därmed också är tveksamt ur konkurrenssynpunkt.

Stefan Ränk, vd för Einar Mattsson, vill se de statliga miljarderna som satsningar på infrastruktur som öppnar nya markområden för bebyggelse. Ewa Thalén Finné, M, och ledamot i riksdagens civilutskott ser helst att dessa skattepengar satsas på skattesänkningar åt låginkomsttagare så att de har råd med hyror i nyproducerade hyresbostäder. I andra hand vill hon se pengarna satsade på infrastruktur.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.