Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Fastighetsägare slipper införa individuell varmvattenmätning

Publicerad: 10 maj 2016, 13:13

Det blir ingen individuell mätning av tappvarmvatten i Sverige.

Foto: Mattias de Frumerie

Det blir inget krav på individuell mätning av värme och varmvatten i lägenheter. Det beslutade regeringen nyligen. Fastighetsägare behöver därmed i dagsläget inte börja mäta och debitera hyresgäster för den enskilda förbrukningen.


Ämnen i artikeln:

HSBregeringenfastighetsutvecklingvarmvatten

Boverket hade fått i uppdrag att utreda om införandet av EU:s Energieffektiviseringsdirektiv i Sverige skulle innebära att Sverige var tvunget att införa regler om krav på individuell mätning av värme och varmvatten i lägenheter.

Boverket har kommit fram till att det inte behövs i dagsläget. Den rekommendationen har regeringen alltså nu följt, men ger samtidigt verket i uppdrag att se över om det kan finnas behov att införa krav på mätning i framtiden.

Enligt ett pressmeddelande från HSB, är Boverkets tyngsta skäl till att avvisa krav på individuell mätning att det inte är kostnadseffektivt.

– Ledstjärnan bör vara att minska byggnadernas effekt och energibehov, och att det ska ske på ett kostnadseffektivt sätt. Inte att man genom lagkrav tvingar fastighetsägarna att använda en viss typ av utrustning och lösning som inte tar hänsyn till de lokala energitaxorna, säger Roland Jonsson, energichef HSB Riksförbund i ett pressmedelande.

Sveriges Byggindustrier är nöjda med regeringens besked.

– Att införa krav på individuell mätning och debitering av värme och varmvatten hade varit dåligt av flera skäl. Det är dyrt och krångligt och ger ingen bevisad minskning av energianvändningen eftersom de boende har liten möjlighet att påverka i hus med centralstyrd uppvärmning och ventilation. Det hade också riskerat att stoppa energirenoveringarna eftersom fastighetsägarens ekonomiska drivkraft för att minska byggnadens energi­användning försvinner när energinotan skickas vidare till hyresgästen, säger Maria Brogren energi- och miljöchef Sveriges Byggindustrier i ett pressmeddelande.

Enligt EU:s Energieffektiviseringsdirektiv ska individuell mätning införas om det är ekonomiskt och tekniskt genomförbart.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.