Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

"Fel tvinga fram FTX-system"

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Lars Fränne har deltagit i processen kring byggreglerna sedan avregleringen i början av 90-talet , bland annat som medlem i Boverkets Byggråd. Nu ger han sig in i energidebatten.


Han är starkt kritisk till att man tar bort det undantag från reglerna som tidigare fanns för bostäder i fjärrvärmeområden.
­ Det vällovliga syftet är att uppnå en miljöförbättring. Men effekten blir den motsatta ­ man sparar visserligen teoretiskt sett energi räknat i kWh/kvm, men det man sparar är fjärrvärme och i stället ökar elförbrukningen, som man borde fokusera på om man vill minska koldioxidutsläppen , säger Lars Fränne, som numera arbetar inom Stockholms stads exploateringskontor, ansvarig för Hammarby Sjöstad.
­ Fjärrvärmen i Stockholm kommer till 80 procent från förnyelsebara energikällor men detta bortser man ifrån i de nya kraven som i praktiken tvingar fram värmeåtervinningssystem som förbrukar el. Eftersom detta är el på marginalen så  kommer den att komma från kolkondens-kraftverk. Att hänvisa till grön el förändrar inte situationen så länge denna främst baseras på befintlig vattenkraft. Först när grön el-certifikaten används till utbyggnad av till exempel vindkraft eller utökad vattenkraft i stor omfattning får de avsedd effekt men dit är det långt kvar.
Lars Fränne sällar sig till den skara kritiker som tidigare mest bestått av byggare, som alla är skeptiska till att tvinga fram FTX-system (för värmeåtervinning av frånluft) i flerbostadshus i fjärrvärmeområden, dels för att de drar el men också för att de kräver ett omfattande underhåll.
­ Det står inte i reglerna att man måste installera värmeåtervinning men det går inte att lösa på annat realistiskt sätt.
Uppdraget i Stockholms stad är både att driva på miljöförbättringar genom energieffektiva hus men också att skapa förutsättningar för att hålla nere
bygg- och boendekostnaderna med hänsyn tagen till livscykelperspektivet.
Lars Fränne är förvånad över att Boverket infört de nya reglerna utan att göra opartiska och seriösa kostnadskonsekvensanalyser som Boverket är ålagda.
­ Detta gäller även andra förändringar i byggreglerna som nu är på gång och till stor del känns som en återgång till detaljstyrningen i gamla SBN.

Fredrik Karlsson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.