Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

FI slopar amorteringskravet

Publicerad: 23 april 2015, 08:36

Finansinspektionen (FI) släpper kravet på amortering av bostadslån från den 1 augusti 2015. Anledningen är att Kammarrätten i Jönköpings larm om att det saknas rättsligt stöd för ett amorteringskrav.


Finansinspektionen har tidigare föreslagit ett amorteringskrav på alla nya bolån. Lån med en belåningsgrad på över 70 procent skulle ha behövts amorteras ned med minst två procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år. Kravet skulle börja gälla från augusti 2015.

Sedan Kammarrätten i Jönköping konstaterat att det inte finns rättsligt stöd för att införa ett amorteringskrav slopar FI kravet. Trots att man fortfarande anser att det behövs ett amorteringskrav för att öka hushållens störningar och minska risken att svensk ekonomi påverkas negativt om något oväntat händer i Sverige eller i omvärlden, så är det viktigt att det inte råder några som helst tveksamheter om rättsläget när en sådan reform införs konstaterar FI.

Till dess att det blir klarlagt vilket mandat myndigheten har att ta fram nya regler på området avvaktar FI med regelarbetet.

– De flesta hushåll har god ekonomi och klarar störningar i ekonomin, men en del hushåll amorterar inte alls under lång tid och här ser vi en risk, men det är inte rimligt att införa något som berör så många, både låntagare och banker, om det finns minsta tveksamhet, säger Per Håkansson, chefsjurist på Finansinspektionen.

Relaterade artiklar

Finansinspektionen presenterar krav på amortering

Krav på amortering blir verklighet

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.