Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

FI vill införa ett skuldkvottak

Publicerad: 6 november 2015, 08:49

Finansinspektionens nye generaldirektör Erik Thedéen vill ha ett skuldkvotstak när hushållen lånar till bostäder. Skuldkvotstak som ett sätt att begränsa hushållens skuldsättning och den snabba höjningstakten på bostadspriserna.


Ämnen i artikeln:

bostadspolitikbostadsbyggandeLånetakEkonomfinansministernVillaägarna

Ett skuldkvotstak skulle begränsa hur mycket ett hushåll får låna i förhållande till inkomsterna. Den kvot Finansinspektionen nämner som tänkbar är sex gånger årsinkomsten som övre gräns.

Finansminister Magdalena Andersson uttalade på torsdagen att även hon ser med stor oro på den ökande skuldsättningen och de risker de medför. Hon utesluter inte införande av ett skuldkvottak eller nedtrappning av ränteavdragen som metod att kyla av prisutvecklingen på den heta bostadsmarknaden.

Men frågan om ett skuldkvottak väcker reaktioner. I en debattartikel i Dagens industri på fredagen reagerar Villägarnas riksförbund. ”Att en myndighet ska gripa in i ett avtal mellan två parter är principiellt problematiskt”, varnar Villaägarna.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.