Politik
"Finansieringen är blodomloppet i bostadspolitiken"
Publicerad: 30 juni 2015, 17:01
Mellan 75-80 000 flyktingar väntas komma till Sverige i år, enligt Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket. Men det finns inga bostäder. Hur denna fråga ska lösas diskuterades vid ett seminarium under politikerveckan i Almedalen på Gotland.
En egen bostad är nyckeln till att komma vidare med livet när man kommit till Sverige som flykting – men i dag finns det inga bostäder att flytta till.
– För 3 år sedan tog de vanliga bostäderna slut och vi är tvungna att ta till tillfälliga bostäder. Det är dyrare och sämre för människan. Det är omöjligt för Migrationsverket att lösa bostadsbristen, sa Mikael Ribbenvik.
Tillsammans med Christiane Rüdinger (V), Sundsvalls kommun, Joachim Grundin, grundare av Serio care, Conny Wahlström, stadssekreterare, regeringskansliet, Lennart Weiss, kommersiell direktör Veidekke, Lars G Brandt, nationell samordnare för integration på Länsstyrelserna och Bert Karlsson, vd för Jokarjo, den största aktören inom privata asylboenden, sökte han finna en lösning på problemet.
Lennart Weiss från Veidekke, som representerade byggsektorn i diskussionen, har tidigare sågat idén om tillfälliga modulhus.
– Modulhusen är inte en fråga om byggteknik, det är en fråga om finansieringsteknik. Tillfälliga bygglov gör att det blir dyrt. Detta är kärnan i byggpolitiken, sa han.
Lennart Weiss beskrev finansieringen som ”blodomloppet i bostadspolitiken” och den fungerar inte i Sverige.
– Subventioner kommer inte att lösa bostadsbristen.
Lennart Weiss argumenterade i stället för att staten skulle kunna finansiera riktiga bostäder och bygga riktiga städer med permanenta bostäder. Subventionerna ska riktas mot konsumenterna inte producenterna.
– Att subventionera byggarna är inte bra. Det blir bara dyrare. Det är bättre att stimulera efterfrågan. Orsaken till att Sverige bygger för lite är för svag efterfrågan, sa Lennart Weiss.
Han är även skeptisk till hyresrätten som sådan och förespråkar en bostadspolitik med fler ägda lägenheter enligt norsk modell, där resurssvaga hushåll kan få statliga stöd, bostadsbidrag och statslån, för att komma in i systemet.
– Det behövs pengar i botten. Det går inte heller att helt bygga bort bostadsbristen. En nyproducerad bostad är alltid för dyr, sa Lennart Weiss.