Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Finansinspektionen presenterar krav på amortering

Publicerad: 11 mars 2015, 16:37

Bild 1/2  Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier, är kritisk till förslaget.

Foto: BI

Finansinspektionens förslag om amorteringskrav på bolån är klart. Amorteringskraven följer samma nivåer som Finansinspektionen, FI, presenterade i höstas men har sedan dess utarbetats mer i detalj.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingamorteringskravFinansinspektionenFIbolån

Syftet med Finansinspektionens förslag är att högt belånade hushåll på sikt minskar sin belåning för att minska risken för en bostadsbubbla. Förslaget bygger på en tvåstegsraket. Först ska nya bolånetagare amortera lånen med minst två procent per år ner till en belåningsgrad på 70 procent. I nästa steg ska de amortera minst en procent per år ner till en belåningsgrad på 50 procent.

Amorteringskraven ska inte gälla befintliga lån och gäller inte heller den som byter bank. Däremot gäller kraven den som tar ett nytt eller utökar ett befintligt lån med bostaden som säkerhet för att till exempel bekosta reparationer.

Enligt förslaget ska den som har ett lån kunna få dispens från amorteringskraven under en begränsad tid om det finns särskilda skäl. Några sådana skäl som Finansinspektionen nämner är arbetslöshet och dödsfall i familjen.

Om priset på bostaden stiger kan låntagaren också sänka sina amorteringskrav genom att få bostaden omvärderad. Det får låntagaren göra vart femte år, eller i samband med större renoveringar som kan anses ge en avsevärd värdeförändring.

Enligt förslaget ska kraven börja gälla den 1 augusti i år, men först väntar en remissomgång. Flera aktörer har redan kritiserat Finansinspektionens förslag. Bland annat Sveriges Byggindustrier anser att förslaget slår mot de förstagångsköpare som vill in på bostadsmarknaden och därmed sätter käppar i hjulet för bostadsbyggandet.

– Regeringens målsättning att bygga 250 000 bostäder fram till 2020 är tuff i sig och blir ännu mer omöjlig om tvingande amorteringskrav införs. Regeringen måste vara medvetna om detta och väga dessa konsekvenser mot de eventuella risker de ser med en ökad skuldsättning i hushållssektorn, säger Ola Månsson vd Sveriges Byggindustrier.

Relaterade artiklar

Branschen kritisk till krav på amortering

FI slopar amorteringskravet 

Krav på amortering blir verklighet

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.